Učitelj

382

народ у свему, што је корисно за његов живот и опстанак. Многи још спавају на земљи без кревета и без сламњаче, а то је велико зло и убитачно по живот и здравље.

На крају већ разговора Њ. В. Краљ прешао је и на материјално стање учитеља, па је рекао:

„Сада је, чини ми се, прилично побољшано учитељско стање. Изменом закона повећана је и плата, па мислим да | су сада учитељи доста задовољни“.

На ово питање изасланици су казали Њ. В. Краљу да су учитељи задовољни новим законом и да је учитељско стање знатно побољшано, и што је најглавније и добитак, како и за учитеље тако и за саму школу, јесте то, да је новим законом зајемчена учитељска сталност, и учитељ је сада мирнији и спокојнији како у домаћем тако иу школском раду. — Али новим законом нису сви учитељи награђени. Новим законом унапређени су старији учитељи, а млађи учитељи нису ништа добили, па је с тога велико негодовање због ове неправде, која им је учињена.

Краљ се доста зачудио за ово и питао је, како је то могло бити и зашто млађи учитељи да остану без унапре-_ ђења, — па му је објашњено: да нови закон није измењен онако, како је законодавац мислио и предвидео. Министри су друкчије схватили смисао закона, па су га применили на штету млађих учитеља, а то је произвело велико негодовање код свију учитељских пријатеља. Тражено је, аи сада се тражи и моли, да се та погрешка исправи у корист млађих учитеља. Садањи министар обећао је да ће ту погрешку исправити и дати задовољења млађим учитељима, што је сасвим оправдано. Он је већ и комисију образовао | којој је поверио ово питање, да се правилно и праведно реши.

Краљ је после овога додао: „То питање, збиља, треба што пре да се сврши у корист учитеља. И сам сам дознао да садањи министар ради на томе да се и млађим учитељима даде задовољење. Он треба то да учини, јер Ја много