Učitelj

495

бало да буде, онда они чеће стићи да пређу одређени број писанака, из веома простог разлога, што нема толико часова колико је за тај посао потребно. Ако узмемо у обзир и то, да програм тражи од наставника, да још од П равреда „вежбају ученике у преплеивању с табле и из књиге реченица и краћих чланака“, онда настаје питање: па како ће наставник доспети да и овај посао ради, кад нема довољно времена ни за писање одређеног броја писанака2 Ако наставник прегне да пређе курс одређеног градива по писанкама, онда камо времена за вежбања у преппсивању. Ако се та вежбања оставе самим ученицима, да их они код куће израђују, онда је промашена цељ која се имала постићи, јер програм тражи нарочиту „пажњу на правилност и лепоту“.

Варају се састављачп писанака, ако мисле, да наставници не умеју одабрати грађу за плсање. Наставници имају потребне спреме за тај посао., јер су се ониу учитељским школама спремили да писање предају по свима педагошким и хигијенским захтевима. Ако сумњају у паставничку спрему, онда треба да се то зло поправља у Учитељским Школама. Не помажу ту ни 50 а камо ли 20 бројева ппсанака. Ни сами састављачи писанака нису учинили добар избор градива. Они, у том погледу, имају капиталних грешака, као што ћу доцније примерима доказати.

2. Градиво за писање у садашњим писанкама није удешено према наставном програму. Нећо ми бити тешко да ово и докажем.

По наставном програму тражи се, да ученици | разреда пишу мала п велика слова на гартији. Под речима „на хартији“ разуму се, свакојако, писанке, јер нема друге монополисане хартије, на којој бп се овакве вежбе могле изводити. Кад се зна, да се У | разреду изучавају мала п велика слова у првој половини школске године, а она се завршава крајем јануара; п кад је познато, да се писање ових слова, речи и реченица. изводи на каменим таблицама, онда се горња одредба из програма може па практици извести само у другој половини школске године, пером и мастилом на хартији, егоо на писанкама.

Пођимо сад даље.

Мала и велика слова, речи и реченице прелазе се у садашњим писанкама од 1.—11. броја закључно. Према томе, требало би да ђаци [ разреда испишу свих 11 бројева од Ћ фебруара до 1. јуна, дакле: за четири месеца, а то је немогуће. Као“ седмогодишњи наставник | разреда ја опет велим: то је немогуће. Ако не