Učitelj

499

нарочито деци у млађим разредима. Такве су речи: „чежња“ „тежња и пале

10. У садашњим писанкама има народних изрека нетачно написаних, као што је н. пр. ова: „ћутање је бо некад злато“. Народ је тачно изрекао овако: „говор је сребро а ћутање злато“, а састављач је додао оно „по некад“ или зато, да реченица буде дужа, пли зато, да потре народну философију. И једно и друго није требало. Народне изреке или треба тачно цитирати, или, ако су пеподесне, и не узимати их за углед.

11. У данашњим писанкама има и незгодних и нетачно употребљених реченица, као што су, н. пр., ове:

„Кафу пије а кашу ије“.

„Њихова игра као пасја трка“.

„Прионуо као мачка за џигерицу“.

„Испод мире девет ђавола вире“.

„Овоја кућица своја слободичица“.

„Шут с рогатим не може се бшаи“.

Незгодне су оне прве четири, а нетачне су ове две последње. Избор реченица, као што се из ових примера види, вршен је на дохват.

12. У једном истом броју писанке има. по две, по три фромене у размаку између линија и иначе. Тако, у свесци 18. има ове три промене: најпре су главне и помоћне црте са нагибним (на прве четири стране ове свеске), затим четири стране без нагибних црта, и најзад три стране са главним линијама.

У свесци 19. опет су три промене: најпре доња главна линија, пуна а горња главна истачкана (на три стране ове свеске); за тим, само једна главна (на три стране), и, најзад, четири стране без икаквих линија.

Овакве брзе промене не доводе до цељи: до лепог писања. Чим нема дужег вежбања, онда се не може ни задобити вештина у лепом писању.

13. У садашњим писанкама има четири промене у висини слова (у размаку између двеју главних линија), а толике промене нису потребне. Најпре је размак 5.5 мм, затим 4, па онда 3, а најпосле 2 мм. |

Хигијеничари су изнели јаке разлоге да слова за читање треба

· да буду крупнија и нарочито за почетнике у читању. То исто

вреди и за рукописна слова. И педагози треба да се сложе са хигпијеничарима, ради здравља школске деце, те да се не тражи ситно