Učitelj

500

писање. да основну школу су веома ситна она слова која пмају висину 2 мм. Зато би требало за писанке усвојити две промене: би 3 мм.

15. Писанка број 20 није потребна. Њу треба избацити. У тој свешчици је чиста хартија, без икаквих линија, и намењена за вежбање у писању по чистој хартији. Ја мислим да је овакво писање врло тешко за ђаке основне школе, те се успех не може | ни постићи. То је једно. А друго, писање по хартији без линија нема у обичном животу никакве примене. Ни ђаци средњих школа не пишу по таквој хартији, па зашто то тражити од мале децеу основној школи. Таква хартија је у слабој употреби и у државним канцеларијама и у приватним радњама. Свако данас већином тражи хартију с линијама. Па кад школована интелигенција тражи за писање само такву хартију, шта је остало за мање писмене, којп по селима сврше само основну школу

Изневши главне махне садашњих писанака, ја не мислим оставити нерешено и друго питање: какве треба да су писанке, и ако се то унеколико већ види из досадашњег разлагања и критике. Не мислим, да сам ја погодио оно што би најбоље било, јер кад би то мислио, не бих овако јавно ни изнео своје мисли. Очекујем да се још ко од наших учитеља заинтересује овим питањем, те да се јавно чује још која добра ствар у прилог решења овог питања.

1. За нашу основну школу потребно је осам свезака писанака, и то: 1., 2. и 3. свеска са малим словима, а висина слова да буде 5 мм. 4., 5. и 6. свеска са великим п малим словима, а висина слова да буде 3 мм.

Све ове свеске да: имају угледне речи и реченице. У свима свескама има и главних и споредних линија. 7. свеска да има такође главне и споредне линије, али да нема никаквих речи нити реченица за углед, већ онако, као што су биле некадање прописнице. Размак између главних линија (висина слова) да буде 5 мм.

"8. Свеска да има све линије, само размак између главних линија да буде 3 мм.

2. Нагибне линије оштадају у свима свескама.

8. 5 писанака да буде онакав исти као у данашње „вежбанке“, т. ј. дужина 20 сем. На тај начин ће. се изједначити писанке са вежбанкама, јер се и иначе вежбанке узимају за писање по једној линији. Писанке да имају 12 листова.

4. Угледне речи и реченице да се овако Варне у почетку