Učitelj

932

И ова извојевана слободна употреба показала је и нама, да без утакмице нема културног ни просветног напретка. Монопол убија утакмицу и осуђује сваки уџбеник на вишегодишњи сан. У њему се не може ништа додати, ни одузети, ништа поправити ни улепшати за читав низ година. И ко хоће, да упропасти један уџбеник, нека га уступи држави.

Српска држава копирала је монопол уџбеника из Аустрије. Аустрија не спада у најпросвећеније земље. Она има разне народе с различним тежњама. Зато је задржалл монопол, да своје тежње и циљеве натури сваком народу и преко школе. Немачка нема монопола. Италија и др: западне државе тако исто. У Немачкој има само Буквара 200. У Италији преко 50. Ко не верује може се уверити, ако отиде до нашег музеја, па га разгледа.

И опет понављам: Само слободна утакмица развија и усавршава сваки, па и просветни рад. То начело најбоље с6 огледа у силним проналасцима и покрету, који се јавља на свима пољима слободне Америке. 5

Али и педагошки разлози упућују на слободну утакмицу. Никаква књига не може бити потпуно добра и за сеоску "и за варошку децу, и за подељене и за неподељене разреде, и за мушке и за женске ђаке, и за све учитеље с разноврсним методама. То је први педагошки разлог против монополисања уџбеника.

· Писци као стражари на мртвој стражи, кад нема монопола, мотре на сваку новину у културнијих народа, користе се сваком напоменом другова раденика, те уносе и лепе новине у методику наставе, што све помаже развитку ове вештине педагошке. То је други разлог педагошки.

Издавачи, кад нема монопола, могу да уложе и већи капитал, те да израде у боји и слике из Историје и Науке Хришћанске и слике из Буквара и рељефне карте из Атласа и т. д. јер зноју да им тај уложени капитал неће пропасти забраном из министарства просвете. Тако ће настава постати | очигледнија, а то је трећи разлог педагошки.

Слободу уџбеника треба усвојити и с "патриотског гледишта. о

__ Кад Србија буде имала масу лепих и ваљаних уџбеника,

__ онда ће се они трошити и по околним српским земљама,

онако, како то и данас бива с бољим уџбеницима. На тај |