Učitelj

627

По мишљењу збора Просветнп Савет треба поделити на одсеке. Одсек за основ. школу састављала би деа професора са вишом педагошком епремом пи три учипеља. Професоре би постављао Мипистар Просвете. Једног учитеља, бирао би Глав. Одбор Учптељеког Удружења, другог Збор београдских учитеља, а трећег стари Просветни Савет. Они би расправљали сва питања основне школе и подносили Министру на одобрење. Они бп решавали и који се уџбеник п друго наставно средство може у школи употребљавати, али за време свога мандата не би могле подноси на одобрење ни једну своју књигу.

2

Представка Главног Одбора. Главни Одбор Учит. Удружења поднео је ову писмену представку Господину Министру Просвете приликом његовог прпјема, 12 фебруара ове године: ,

Господину Миншетру Просвете пч Прквенихг Послова.

Главни Одбор Учитељског Удружења. као представник удруженог учитељства у Краљевини Србији. има част умолити Господина Минпстра просвете, да, по могућству, изволи задовољити праведна очекивања српских учитеља, која су Господину Министру већ позната. Решења ових питања не само да би задовољила лично учитеље, но би знатно потпомогла п напредак основ. наставе. Та су питања:

1. Признавање година приправничке и заступничке службе оним учитељима који су ступили у службу по закону од 1898 годпне, као и онима који су по закону од 1904 год. морали служити због војске извесно време као привремени учитељи. |

2. Регулисати превод плата старијих учитеља, који су по закону од 1882 године служили за прву и другу Папи по 4 године, тако да не губе стечева права.

8. Учинити шта треба да се чензије учитељеких породпца повећају п регулишу по закону од 1904 године, те да се тако доведу у склад закони о пензији учитељских породица од 1885 и закон о народним школама од 1904 год.

4. Осигурати снабдевање школским потребама п издржавање народних школа тако како оне не би трпеле уштрба, а које би се постигло тиме, што би се школски прирез засебно купио и предавао пореским одељењима као што је и пређе било, “

Главни Одбор верујући у ваздашњу готовост Господина Министра просвете, да се одазове свему ономе што пде у прилог напретка основ. наставе и НЕ у опште, нада се да ће и ови праведни захтеви задовољити.

10. фебруара 1907 г.

Београд. Председник Глав. Одбора Учит. Удружења

| . Урош Благојевић. еловођа,

Грујица Аџемовић.

Научни течаји у Јени. — Од 28. јула до 4. августа 0. г. држаће се у Јени ови научни течаји: |. природно научни течаји; П. педагошки течаји; Ш. течаји за физиологију, психологију, педагошку патологију: ТУ. течаји за социјалне науке; У. теолошки, историски и философеки течаји: У]. течајп за реторику и за језике — немачки, енглески и француски.