Učitelj

7 Течаји за КУ и за њене помоћне науке обухватају: 1) религиску наставу у основној школи; 2) принципијелне основе педагогике и дидактике (проф. д-р Рајн); 3) теорију наставног поступка; Ф) педагошку обраду црквене историје; 9) гимназиску педагогику; 6) историју педагогике; “) естетику немачког песништва; 8) наставу ручног рада за мушке; 9) физиологију чулних органа; 10) физиолошку психологију; 11) Хербартову психологију; 12) школско дете; 18) детиње узрасте; 14) говорно поремећаје; 15) телесне и духовне НОО У детета;

" 16) основне проблеме философије.

За један течај од 12 часова плаћа се 10 марака (12:50 диН.). — Сн и храна могу се добити еа 20—25 марака недељно. Слушаоци могу сваки дан походити јавну библиотеку и читаоницу. Они: могу добити и сведоџбе о похођењу предавања.

Учитељско Удружење котара метковићског у Далмацији послало је Главном Одбору Учит. Удружења телеграфски поздрав са своје скупштине држате 14 фебр. ове године у Метковићу који глави: „Учитељском Удружењу, Београд. Топли брацки поздрав од данас организованог учитељског удружења метковског котара. Пендељ,“

Честитамо нашим друговима кршне Далмације ову организацију и шаљемо ерпско поздравље !

=

Други интернационални конгрес за школ. хигијену. — Овај конгрес биће од 17 до 22 августа ове године у Лондону. Том приликом ће краљевски санитетски. инетитут приредити школско хигијенску изложбу. На изложби ће бити приказан рад пи утицај школ. хигијене у свима-правцима као у погледу школ. зграда, намештаја, гимнастичких справа и т. д. Да ли ће се сетити наше Министарство. просвете ове изложбе п доспети од својих великих брига да што за школ. хигијену и у нас поразмислиз .

А-р Т. Фогт. Чувен професор педагогике и философије на бечком ун=верзитету Т. Фогт умро је у новембру пр. године. Фогт јо био председник пе: мачког друштва за научну педагогику и један од најглавнијих и најревноснијих присталица и поборника за „Хорбатијанску педагогику.

=

А-р А. Кирхоф. — 20 фебруара ове год. по нашем умро је у Москави КОД Лајпцига у 69 години живота чувени геог раф и писац многих уџбеника, из сеографије у Немачкој професор Д-р Адолф Кирхоф.

= Детаљни програм ових предавања може се добити (бесилатно) код т.Д-ра В, Бакића професора у пенсији у Београду.