Učitelj

640

фазама прерађивања и др. што се у настави с успехом може употребити.

Школа наша има и свога препаратора, те би нам учитељи, а особито они из места ближих Београду или дуж железничке пруге, могли у згодној прилици слати и какву дивљу животињу, која би им дошла до руку, да се овде препарише.

Сви мањи кичмењаци (змије, гуштери, жабе, даждењаци, рибе) и бескичмењаци (са малим изузетком) конзервишу се у шпириту. Ако се нема шпирита онда се може узети петролеј.

Кад хоће да нам се пошље који сисавац или птица, онда ваља мртвој животињи запушити уста сољу помешаном са нешто песка. Таком сољу ваља посути и рану и утробу, ако је животињи извађен дроб. Још ваља животињи набити уста фатом или кучинама.

И о послатим биљкама и животињама ваља приложити извештај: где је нађена и кад, име села, на којем је месту, и којег је дана и месеца то било.

Бићемо особито радосни, ако нам понеко пошље и какву старину, која ће се моћи применити у историској настави. Једном речи, почињући да стварамо збирку очигледних наставних средстава, јер сад немамо апсолутно ништа, ми очекујемо да нам у овом предузећу усрдно помогну наши учитељи и учитељице.

Сваком, ко се од њих буде одазвао овој молби, ми ћемо бити захвални, па ћемо сваке године имена тих добрих људи бележити у годишњим извештајима школским.

Неке особито велике помоћи ми не тражимо ни од _ кога, јер ће држава учинити и за нашу школу што треба, да би могла с већим успехом одговарати свом важном задатку. Само ми не желимо да тражимо од државе и оно што можемо сами без њене помоћи.

· Ма да се надамо да ће нам се сваки, коме смо се обратили, одазвати онолико колико може: а то ће нама бити доста.

На учитеље учитељице, много се рачуна у опште са свих страна. У њих се и ми много уздамо, да ће нам у овоме послу помоћи. _ -

Господина Министра просвете и црквених послова умолио сам да изволи издејствовати повластицу да се пошиљке, које буду слали учитељи у горњој намери, ослободе плаћања поштанске таксе. . Управитељ.

Љуб. М. Протић.