Učitelj

639

потмуо глас... То беше бачена прва грудва земље. За њом дође друга, трећа па учеста као „кад град пада и удара о кров. Сељака, све мање око гроба. Земља пада у раку али се већ не чују удари о сандук. Кад остадоше само неколико њих са викачем Илијом. онда се указа, нова гомила жуте земље више које беше крет окићен цвећем и великим венцем. Жене са црним марама, растурише се по гробљу, као челе по цвећу, тражећи гробове својих драгих. Мало после па много од њих закукаше, клечећи поред крстова. Сељаци, пак, погледајући у велики, црн облак, што се креташе са запада, почеше се равилазити. Пођосме и ми.

Пролазећи крај школе гледао сам широм отворене прозоре на господин — Вељиној соби.. нижо прозора шушти а на клупици под њим нема никога

Ник. Ж. Даничић,

ПРОГЛАС УПРАВЕ ЖЕНСКЕ УЧИТЕЉСКЕ ШКОЛЕ У БЕОГРАДУ

Женска Учитељска Школа у Београду предузела је мере да се што пре снабде свима потребним средствима, без којих се једна добра уређена школа не може ни замислити.

Многа наставна средства мораће се купити са стране. Али се многа могу набавити и у нашој земљи, а нашој је школи с обзиром на њен задатак врло много стало до тога да прикупи баш те предмете, којих има у земљи. Зато се потписани обратио понеким лицима, надлештвима и удружењима, која ће нам у томе и моћи и хтети да помогну. Али поред њих потписани је, у споразуму са наставничким саветом ове школе, сматрао за пријатну дужност, да се овим писмом обрати и учитељима и учитељицама народних школа, молећи их за помоћ у овом предузећу.

Учитељи и учитељице у разним крајевима наше отаџ-

"бине могу прикупити поједине занимљиве природне пред-

мете, првенствено из минералног и биљног царства, који ће се моћи употребити у настави у овој школи или у нашој Вежбаоници, па нам послати.

Примерци из минералног царства не морају бити сувише велики, а може се послати и више примерака истог минерала, само ваља за сваки предмет означити поименце место. где је нађен.

Из области биљног царства могу се слати пресоване биљке целе, а од понеких само извесни делови, плодови, делови непрерађене а потом и прерађене биљке у свима