Učitelj

584 по неке своје ученике све одличним оценама, а слабе ученике све слабим оценама и то из свију предмета. На пр. наћи ће се овакав случај где по неко кашљаво и болешљиво дете, које је из научних предмета одлично, има одличну оцену и из гимнастике; или: неки ђак има слабе оцене из Науке Хришћанске, Српског језика, Рачуна ит. д., па има слабу оцену и из гимнастике и ако је то здраво, окретно, гипко дете —- те је с тога несташније од осталих својих другова, који су прави стармали по своме држању, крутости и озбиљности. По старој практици брука би била да одличан ђак који зна све и има из свију предмета одличне оцене има из гимнастике или певања слабу оцену! Шта би било с оним фаталним резултатом»!

Ја сам имао ђака који су т. рећи били скроз одлични, а нису умели ни окучити певати, и ја сам им по тој старој навици давао из певања оцену добар (3), а други би му можда дао 4 или 5.

У првом делу овог предавања казато је да је памћење добро, ако има ове особине: да је верно, тачно, за тим трајно, лако и да је обим памћења већи; даље; да те особине памћења зависе од јачине првобитног схватања, од пажње, честог понављања и од броја или количине других престава које су у свести. Казато је још; у колико се неки предмет или догађај у први мах боље разуме или схвати што је било више пажње (интереса) при посматрању тога предмета или догађаја; у колико се више пута буде понављала слика његова и што у свести буде више других престава с којима је нова престава везана — у толико ће и памћење те ствари или догађаја бити боље и јаче. И то. што је у опште речено за памћење важи и за памћење у у наших васпитаника.

Да се да деци, да се у дечјој свести створи тачна и верна слика некога предмета или догађаја потребно је да деца посматрају очигледно сам предмет или догађаји дау посматрању узму удела више чула. Тек на тај начин створиће се у души дечјој тачна, верна слика тога предмета или догађаја. Нарочито је потребно очигледно проматрање. у првим разредима осн. школе. Деца су и до доласка у школу долазила до знања на тај начин, чулним посматрањем свега што се око њих назази. Ми имамо само да наста-