Učitelj

И а а и

Мк

8

РМ А =

617 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А). РЕФЕРАТИ

Читанка за одрасле Аналфабете (неписмене). Саставио Фрањо Андерљић, учитељ вјежбаонице на кр. мушкој учитељ. школи загребачкој. Издало српско академско литерарно друштво „Његуш“ у Загребу. Цијена 1 К.

Знајући колико трпи и материјално и морално онај народ, који је слијеп код здравих очију, т. ј. који не зна читати ни писати, те са жељом да се томе доскочи, српско академско литер. друштво „Његуш“ у Загребу замолило је г. Андерлића да састави горњу књигу, а оно се само постарало око издавања исте.

Нема сумње, да ће ова књига бити од велике користи за устук аналфабетизму.

Издавањем ове књиге угледно друштво „Његуш“ је много

задужило српски народ.

Сад да прегледамо читанку. |

Читанка се састоји из 22 странице средњега формата. У пред- | говору се истиче потреба ове књиге, те се препоручује српској омладини и интелигенцији народној. Удешена је тако, да се у дванаест лекција могу научити сва мала слова. 1. лекција, стр. 5., ту су слике: игла, уво. еванђеље(р), око и анђео, које треба да прикажу гласове: и, у, е, о, а. Испод писаних приказана су и штампана слова.

Одма треба споменути да слика „уво“ није најбоље испала. Слика, која преставља „еванђеље“ није најподеснија, — јер слике треба да на први поглед покажу оно, што се жели, јер у томе и стоји јемство за добар и брз успјех, док она онђе не доводи одма у памет човјеку ријеч „еванђеље, — зато што књига са крстом не мора бити само „еванђеље“, већ може бити: „требник“, „службеник“ или која друга црквена књига; дакле, боље би стајао за предоџбу слова „е“, „ексер“. Тако и мјеште „анђела“ боље би стајао „аков“ или „ашов“, јер су подесније за простога човјека. П. лекција, стр. 6. Овђе почиње са реченицама и сликама, које престављају неку „радњу из ратарског живота“. У свима реченицама је узето исто лице са

1 То не стоји: јер шта има посла са ратарским животом: „Исо чита,“ „Исо пише,“ „Исо држи ћука,“ „Исо држи фес у руци“, „Исо води хрта на лађу“ и „Исо се разговара с људима пред џамијом“: Та то се може да догађа и у грађанском животу !