Učitelj

743

уџбеник, али они нису хтели. Ми знамо и зашто. Али нека то стоји за други пут, ако нас буде кадгод ко изазвао.

4. Гл. Пр. Савет у исто време одлучио је да се распише стечај за израду читанака за Ш и ЈУ р., јер није хтео да остану и даље као уџбеници читанка за Ш р. од Миленка Марковића и Благоја Недића и читанка за ЈУ р. од пок. П.П. Ђорђевића и Уроша Благојевића. Овде је Гл, Пр. Савет усвојио предлог референата, који су прегледали читанке.

Као члан Гл. Пр. Савета првопотписани је предлагао да сем ове две књиге приме за сталне уџбенике, пошто није било бољих од њих. Овај је предлог пропао и стечај је расписан.

За нови стечај израдили смо и ми читанку Ш р. и поднели је министарству. Од девет састава, који су на стечај послати референти су нашли да је наш рукопис најбољи и Гл. Пр. Савет примио је нашу читанку Ш р. за државни уџбеник.

За ТУ р. била су поднета 4 састава, али ни један није примљен.

Према чл. 12. правила Гл. Пр. Савет могао је поверити коме лицу да изради читанку за ТУ р., и тако израђени састав не би се ни давао на оцену. Али Гл. Пр. Савет није тако учинио. Како би тек онда гракнули на њ, да је тако учинио! Ко зна да ли не би понеки тражили да члановима његовим суди какав „преки Суле а поступак њихов, који би био по правилима, поуздано би се назвао и по сто пута неморалним!! |

Гл. Пр. Савет предложио је да се поново распише стечај за израду читанке за ТУ р., и тако је било.

На нови стечај јавили смо се и ми, сматрајући да нам је то сади дужност, кад је Гл. Пр. Савет усвојио наше читанке за ПишШр.

Од осам списа, који су сад стигли на стечај, референти су предложили а Гл. Пр. Савет је примио да се наш рукопис прими као најбољи. Тако је наш састав постао уџбеник и за ЈУ Ра

Од 24 разна састава (3 за П р., 9 за Пи 478 12 рају р.) Гл. Пр. Савет изабрао је као најбоље три наша. Зато ипак има људи, који нападају, вређају и клеветају Гл. Пр. Савет; нападају, денунцирају и клеветају нас двојицу!!! Неколико деценија употребљавала се у П р. српских основних школа једна, већим делом, сакато преведена читанка, која није имала ни једне добре стране, и кад смо ми учинили колико смо могли да се замени бољом, онда нас грде, денунцирају и клеветају! Од непријатеља и пакосних људи ми ништа друго и нисмо могли очекивати. Нека им је хвала и на томе. А сад да им кажемо још нешто.