Učitelj

Ра П

Подјела „Антропологије у ширем смислу“: Физичка и Психичка Антропологија. — Карактеристика обију наука. — Појам „расе“ и „народа«“. — Систем Антропологије.

Према нашем схваћању „Антропологију у ширем смислу

могли би подјелити на двоје: на Физичку Антропологију ·

(Морфологија или Соматологија ЈЊудских Раса) и на Исихичку Антропологију (позната под именом „Етнологије“ или науке о народима).

По своме садржају ове дисциплине можемо овако окаректерисати : |

Физичка Антропологија, коју можемо означити и као Морфологија Људских Варијетета, бави се физисом, тијелом човјечијим и то по његовој морфолошкој многоличности, његовом развићу и свим његовим животним испољавањима. Она, дакле проматра човјека као индивидују зоолошке Брестев Ното, који нам изгледа као један одређен лик.

У кратко речено: Физичка Антропологија обухвата васколики круг форама ове наше људске специје и то како

у просторном тако и у временитом погледу (протезању).

У овоме се баш и састоји специфичност Физичке Антропологије, којом се разликује од Дешкриптивне Људске Анатомије, и ако се Физичка Антропологија у неку руку може узети као њезина допуна. Свакако, да би далеко отишли, кад би Физичку Антропологију узели као просту Анатомију Раса, јер би се тиме јако сузиле њезине границе.

Физичка Антропологија не иде за тим, да испитује морфолошке диференције (разлике) у људскоме роду, него је њој главна брига та, да изнађе узроке његова постања, јер људски дух непрестанџе ради и бори се са вјековним џиновима „Како“ и „Зашто.“

Сви ови разнолики односи у формама могу се схватити или проматрањем функција и спољашњих услова за егзистенцију или у свјетлости њиховог онтогенијског и филогенијског диференцирања.

Морфологија Раса без Физијологије, без Историје Развића и Историје Предака била би просто млатња празне сламе, као што је то случај и код данашњих наших Хербартоваца у Педагогији, који се млате апстрактивним, шпекулативним, системима без познавања школског дјетета и

и пау