Učitelj

ПаК И

16 Ш.

. Свеза између Физичке Антропологије и Анатомије, Историје Развића, Упоредне Анатомије; Палеонтологије, Геологије, Географије, Историје. — Свеза између Психичке Антропологије и Психологије, Лингвинистике, Социјологије, Културне Историје, Педагогије; Етике, Бстетике, Историје Права, Филозофије, Религије. — Опасност Антропологији од ових силних свеза.-Како да се томе доскочи— Ко је у истини „антрополог“ 2 На чем највише пати Антропологија 2

Уску свезу између Физичке Антропологије и Аматомије већ смо нагласили. Таку исту свезу има Физичка Антропологија и са Историјом Развића, Упоредном (Колгпаративном) Анатомијом и Палеонтологијом; јер с тим наукама иду руку под руку мало час споменута питања о доби и почетку људског рода:

Познавање ових дисциплина образује, дакле, основицу научног штудирања Физичке Антропологије. Да се и при овом не смије из вида испуштати Геологија, Географија и Историја, по себи се разумије.

Психичка Антропологија опет у уској је свези са Психологијом, Лингвинистиком, Социјологијом, Културном Историјом и Педагогијом; факат, да се ова наука све то више ставља на етнолошку основицу, доказује, да одношај није тако једностране природе.

Па и сама Елшка, Естетика, Историја Права и Филозофија Религија почињу да вуку користи из Психичке Антропологије, а Експериментална Психологија са Експерименталном Педагогијом опет иду већ за тим, да своја испитивања прошире на људске расе.

На жалост не може се затајити, да баш овај велики и многострани одношај са овим силним наукама значи велику опасност по Антропологију, а поготово сада, кад је Антропологија само на некојим универзитетима (американским, њемачким и француским) заступљена као самостална академска дисциплина. С Антропологијом је, дакле, исто као и са Педагогијом —— двјема наукама, које се нарочито баве најсавршенијим створењем на земљи, а тако су худе судбине (у Београду и Загребу у том погледу ствар се нај-

лошије показује).

Не заузме ли Антропологија самостално мјесто на универзитетима, као 'и до данас ницаће многе пшекулативне