Učitelj

Наше је Удружење просветно и хумано друштво, које има задатак да ради на моралном и материјалном еманциповању својих чланова, на јачању и напредовању образовања наше омладине, на бољитку и напретку основне наставе и одржавању веза са свесрпским и словенским учи.

тељством.

Има ли лепшег и поноснијег задатка од тога и има ли завидније улоге у нашем друштву »

| И, збиља, наше Удружење је за читаву четврт столећа, вршило похвално свој задатак. То су му признали и меродавни фактори и народ српски. Оно је стекло и гласа и славе, постало моћно и уважено, стекло доста пријатеља и поштовалаца. о

Што је наше Удружење одговорило у довољној мери оним очекивањима, која су на њега полагана, што је постало јако и напредно, што га данас многи хвале и што му завиде, узрок је био тај што су сви његови чланови схватали своје дужности онако као што треба, што је било јединства, једнодушности, љубави и слоге међу његовим члановима. Сви су они били прожмани само једном идејом: „идејом сви за једнога, један за све“.

А данас шта је>

Покушава се да се унесе нека пометња и раздор, да се Удружење скрене с досадашњег правца кретања, да се унесе у Удружење партизанство и политика !....

О [етрога о тоге5!...

· Зар тиме да изађемо, што каже песма, „пред Милоша

и остале српске витезове“» Зар тим да утиремо пут духовном уједињењу свега српског и југословенског учитељ“ ства» Зар ћемо тиме дати примера и подстрека нашим друговима у неослобођеним крајевима Српства за рад на просвети и слободи.

Не не!

· Наше Удружење треба да води политику свесриску,

нади

ЗА