Učitelj

3

југословенску, просветну, и, сталешку — учитељску — политику. Оно треба да стоји на бранику наших школских и сталешких интереса пи интереса свесрпске народне просвете. Оно треба да буде бедем, од кога ће се одбијати напади и насртаји на школу и на учитељство одакле било долазили, и морална и материјална жижа, око које ће се скупљати сви просветни радници у Српству.

У нашем Удружењу има чланова свих политичких странака. Ту има и радикала и самосталаца и напредњака и националаца и социјалиста. Сви ти људи прилазећи Удружењу прилазили су му као светињи, скидајући капу његовим задацима и заветујући да ће под његовом заставом радити само оно што је његовим правилима обележено.

Откуда сада то дође да се ту политика уплете кад ње у правилима нема»

Ко је могао убацити ту несрећну мисао међу чланове овогодишње Учитељске Скупштине да се на Скупштини пребројавају по политичким гледиштима 2 '!...

Читава два дана се Окупштина занимала тим фаталним политичким бројањима и одржавала у раздражености с девизом: „овамо је већина“!

Ну, хвала Богу, кад се ипак нашло људи који су кадри били узвисити се до оне светле, божанске, висине, са које се гледа друкчијим очима на оно што је на земљи, и који су умели за времена обуздати раздраженост и вратити Скупштину на прави пут с кога је скренула.

То је.поправило погрешку у коју се упало.

Сад треба радити да се у току године утру све несугласице и међу члановима ако их се буде још где где задржало и упутити и њих на сложан и заједнички рад.

Лепе речи, које су пале од првака свих политичких група на скупштини : да ће у случају ма која листа победила при бирању Управе Учит. Удружења — а у обема листама

су била помешана лица из свих политичких странака 1 “