Učitelj

21

и Таса, Енглези Милшона и Шекспира а Французи јоши више од својих многобројних писаца.

Гласно читање, учење напамет, правилно акцентовање и изговарање не поправљају само начин писања, него дајући нам отиске туђих мисли, изливају и наше рођене; радују нас, хране нам машту, у срце уносе пречишћен укус за узвишеним, будећи тако народни карактер, ако се т.ј. и за нас то сме рећи. С каквом се дражи сећам своје младости, када сам читао наше и туђе класичне писце! Тешко да је, у моје позније доба, било још које радости налик на ову. Млада душа слична је пчели, која у прве, лепше пролећне дане, пада на сваки цветић, сишући мирисави мед; јесен нашега живота води нас по покошеним ливадама, преко . стрњика и угарених њива.

Доброме читању и учењу напамет треба додати и своје властите саставе, па ма колико они били незнатни и малени. Мора бити вежбања и у писању, ако се хоће правилан говор, течно читање и разборито слушање. Дакле, што више разноврсних састава, исписивања краћих одељака из класичних писаца или препричавања целе књиге у сажетом облику. Такви радови слични су радовима у кошници: окце до окца, сат до сата, па онда восак и мед. Ншја аез чпе ппеа! Ниједан дан не треба да прође младићу без каквога било записа. Нека нешто забележи да не би заборавио, нешто што му није довољно јасно, или му се чини сумњиво, да би се после на то вратио и исправио. Писаљка и перо оштре разум, поправљају језик, развијају идеје, одржавају души ведрину, посао чине пријатним. Ншја аез зе Ппеа!

Али до потпуне лепоте уздићи ће се разговор и беседа само у друштву. Ми. Немци, на ово вежбање не полажемо ништа, па зато нас туђини с правом називају неспретним мутавцима и варварима. Језик је постао у друштву, у гомили, а не у усамљеничкој тишини; само у живом саобраћају језик се бруси и глача. У друштвеном саобраћају треба. да се чувамо варваризама. Сви образованији слојеви других народа говоре течно, само Немац говори, и прича, као она бабица у Шекспировој комедији. Младићи треба узајамно да пазе на погрешке, и да се исправљају. Ово није ситничарска педантерија, него поуздано средство, које ће обез-