Učitelj

44

— А да ли је Бог судио и некадањим људима >

— Како је то судио Адаму и Еви>

— Сећате ли се још о неком Божјем Суду2

Потоп.

— Како је то било>2

— Суди ли и сад Бог људима 2

-_ Како

Преко судија.

— Знате ли како је Христос мислио о појединим људима »

Неваљали син, Фарисеј и цариник.

— Да ли је Христос судио ио људима који нису живели у његово време, на пример, о нама2

Склонити децу да одговоре да јесте судио о нама у својим причама и изрекама; да лица која се у тим поређењима помињу он куди или хвали, казни или награђује. Тако нас дакле Бог и Христос хвалом и куђењем, наградом и казном, срећом и несрећом, привлаче к себи, изгубе нас (кајање, милост Божија) опет нас губе и опет нам прилазе. (Радост очева враћеном сину)

— А хоће ли ова промена од тражења и налажења, одвајања и враћања, кајања и милости, опроштаја и казни, увек и вечито трајати, или ће једанпут престати 2

Једном то мора престати, и доћи ће Последња одлука која се више неће мењати. Ево како је Христос о томе причао својим ученицима. То је написао у Св. Писму, и ја ћу вам сад прочитати:

П Кад дође син божји у слави својој и сви свети анђели с њиме, онда ће сести на престо славе своје. МИ сабраће се пред њих сви народи, и разлучиће их између себе као пастир што разлучује овце од јараца. И поставиће овце с десне стране себе, а јарце с леве. На питање: Ко је упамтио овор 1—92 боља ђака поновиће овај одељак; а накнадним питањима објаснити, да у слави својој значи као син божји; „тако исто значи и сести на престо славе своје. Потом наставити други одељак. Тада ће рећи цар онима што му стоје с десне стране: ходите благословени оца мога; примите царство које вам је приправљено од постања света. Јер огладнех и дасте ми да једем; ожеднех и напојисте ме; гост бејах и примисте ме. Го бејах и оденусте ме; болестан бејах, и обиђосте ме; у тамницу бејах, и дођосте к мени. Тада ће му одговорити праведници: Господе! кад те видесмо гладна, и нахранисмо» или жедна и напојисмо2 Кад ли те видесмо госта, и примисмо» или гола и оденусмо. Кад ли те видесмо болесна или у тамници, и дођосмо к теби»