Učitelj

45

И одговарајући цар рећи ће им: заиста вам кажем: кад учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте.

И овај одељак поновиће 1—2 боља ђака, с кратким објашњењем, да је цар сам Христос, а најмања браћа најнезнатнији и најсиромашнији. Потом ће 1—2 ђака поновити оба одељка, и упитаће се даље: Шта ће сад урадити цар. Одговор да ће се окренути оној другој страни, грешницима, одобриће се и читати даље: Тада ће рећи и онима што му стоје с леве стране: идите од мене проклети у огањ вечни приправљени ђаволу и анђелима његовим. Јер огладнех, и не дадосте ми да једем; ожеднех и не напојисте ме; гост бејах, и не примисте ме; го бејах, и не оденусте ме; болестан и у тамници бејах, и не обиђосте ме. Тада ће му одговорити и они говорећи: Господе! кад те видесмо гладна или жедна, или госта или гола, или болесна или у тамници, и не послужисмо тег Тада ће син одговорити заиста вам кажем: кад не учинисте једноме од ове моје браће, ни мени не учинисте. И ови ће отићи у муку вечну, а праведници у живот вечни. Мат. 25, 31—46.

И овај ће део 1—2 боља ђака поновити и обавестиће се шта значи у огањ и муку вечну. Напослетку 1—2 поновиће цело, сва три ова одељка.

Сад настаје разговор:

— Кад ће доћи страшни суд»

Не знамо; време није одређено, сигурно је да ће доћи; можда кад сви људи постану хришћани али доћи ће последњи суд свима без изузетка.

— Ко ће да суди.

Христос прави судија, јер он је као божји син објавио божје законе по којима људи треба да живе; осим тога он најбоље познаје наше срце и нашу слабост, те ће благо и праведно да пресуђује свој браћи.

— Како ће да суди>

Поделиће све људе на две стране: на једној ће бити они који су дотле били добри или су постали добри, на другу они који су још увек рђави; онако као што пастир лучи овце од јараца (почасно место с десне стране) Једнима ће изрећи вечну радост (блаженство,) друге ће осудиту на вечиту муку.

— По чему ће Христос распознати ове разлике у људиг

Једне по њиховим добрим делима која су чинили свима онима што траже помоћи и утехе (Милостиви Самарјанин). Извор овим делима је љубав према ближњем и вера у Бога и Христа; а украс