Učitelj

62

односе на народно образовање. Знатан део првог броја заузет је само таким материјалом.

Осим тога, у журналу могу бити многобројна пзвешћа, која се тичу репресија упућених у последње време на учитеље; унесени одељци: библиографски (у расправљеном броју унешен чланак г. Мељгучова „опште приступачне књиге из руске историје) питања и одговори, „потраживање и предлог“ на рад и др. Таким начином, журнал тежи дати пе само теоријске члапке, по помагати и практичним интересима учитеља.

На расправи ових двају нових педагошких листова ми смо се зауставили довољно ошширно, и држимо, да је њихова физпопомија успела већ у довољном степепу оцртати се и по првим бројевима, ма п да постоји потпун разлог мислити, да ће се доцније ови још више усавршавати и развијати. Учитељи народних школа у последњим годинама показали су већу енергију у друштвеном покрету п, нема сумње, у скорој будућпости њима ће припасти врло крупна улога у делу обпављања наше школе и у распростирању истинског просвећивања. Ради ове улоге њима, наравно, сасвим је потребно једнако принављање како у своме општем, тако и професионалном образовању. Добро уређени педагошки журнали у овом погледу могу учинити њима знатне услуге. Поздрављајући појаву нових педагошких журнала у Москви, ми се надамо да ће само они узмоћи бити заступљени. да ово јамчи и општи правац журнала и састав тих књижевничких снага, којима они располажу. У више згодпим приликама, налази се, разуме се, „Просвета,“ као орган установе, привлачи све више и више себи популарност и симпатију друштва.

У виду допуне у нашем погледу напоменућемо још, да у Петрограду у текућој години под уредништвом В. И. Чарнолуског изаћиће на свет: 1) Годишњак ваншколског образовања и 2) Годишњак народне школе.

Уредништво ових издања саставило је опширан план ради својих издања, ради допуњавања којег нада се располагати већом количином материјала: који се односи на питања народног обравовања, п који ће давати могућност опровргавати сарадњу у овој области владиног органа, месне самоуправе, различитих друштвених организација, партија, савеза и др. Пређашњи радови аналогичног карактера уредника „Годишњака,“ његови покушаји и знања служе јемством тиме, што замишљен почетак биће крунисан потпуни успехом.

>