Učitelj

66

сивање по Либену, објаснио шта су Јунгеове „заједнице живота“ и изнео разлоге по којима. се закони органског живога, изведени од Јунге-а, не могу применити у настави онако, као што их је он замишшљао, изневши на еупрот томе своје „биолошке ставове.“ Та расправа Шмајлова произвела је сензацију и велико интересовање у педагошким круговима и задобила доста следбеника томе новоме, Шмајловом правцу.

Г. Милан Томић проф. у Крушевцу стекао је заслуге што је први у нас обратио пажњу томе новоме правцу и приказао у „УчИтељу“ покрет који се Шмајловом књигом осетио у реформи природњачке наставе.

Овога пута пружио је у лепом српском преводу и саму Шмајлову зоологију. Тиме је задужио нашу сиромашну природњачку и педагошку књижевност топлом захвалношћу.

У овој књизи наши учитељи наћи ће како лепе насладе у читању мајсторски обрађених описа животињских врсти тако и неоцењена градива за своја предавања, из наставе природних наука по садашњем ластавном програму који је заснован на принципу заједница живота.

Препоручујемо је. Мих. М. Стан.

Гласник српског друштва за дечју психологију. Ов. 1 августсептембар 1907. год. Година 1. Уредник Сима Јеврић. Параћин. Прва параћинска штампарија код „Хаџи Лазе“ 1907 г.

Недавно засновано друштво за дечју психологију, које је 5. августа ове год. одржало свој | годишњи скуп, покренуло је и свој лист, Гласник, који ће служити као орган тога друштва а и третирати разна питања из области психологије, и експерименталне педагогике, саопштавати разне покушаје испитивања дечје душе; пратити рад и кретање друштава ове врсте на страни и агитовати за остварењем задатака друштвених.

Разгледајући овај први број који је пред нама, видимо да је уредник уложио велику вољу и труд око њега и старање да оправда потребу једнога оваког часописа.

Почетак је сваки тежак.

Друштву и листу желимо успеха.

Народне Новине. Лист за народно просвећивање. Год | Власник и Уредник проф. Живојин О. Дачић. Досад је изашло 16. бројева. Ови се они одликују пробраном и популарно обрађеном садржином.

Народне Новине су врло згодна читанка не само за ниже