Učitelj

68

Рачуница и геометријски облици са П раз. осн. школе израдили Мил. Н. Ђукановић учит. и Илија Н. Ђукановић проф. Ш издање. У Београду нова штампарија Давидовић 1907. Цена 0.710.

Рачуница и геометријски облици за ТУ раз. осн. школе израдили Мил. Ђукановић учит. и Илија Ћукановић проф. Београд 1907. Нова штампарија Давидовић. Цена 080.

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ.

ВОЈВОДИНЕ,

Школски Савет. Од 16—18 августа ове године држао је у Карловцима своје седнице Школски Савет Карловачке Митропополије. Савету је председавао др. Мита Мушицки, реферовао главни шк. референат Ђ. Поповић а записник водио народни секретар уз припомоћ 1 бележника.

На седницама Саветским рађено. је ово.

Гл. шк. референат поднео је свој реферат о коедукацији горњо-карловачке и лакрачке препарандије и отварању ниже реалне гимназије у Кореницу и по извештају одлучено да се за ову школску годину пошто има препреке за коедукацију укине [ разред жен. препарандије у Карловцу а према томе отпада отварање кореничке реалне гимназије.

За тим је било приступљено избору професора на препарандијама и учитеља на В. К. Школи.

Пошто архидијецезални школски одбор не функционише, а пошто је и почетак школске 1907/8 године на прагу, то је главном школском референту остављено да учини нужне распореде у изгледу постављања учитеља на оним школама где су учитељска места празна како би школска настава на време отпочети могла.

Државни надзорник бачке жупаније у Ст. Кањижи тражпо је да се у 1 раз. осн. шк. мађарски предаје а српски језик само у старијим разредима да се почиње упутивши учитеља нашег да одступи од срп. аутономне наставне основе као и од распореда часова замерајући му што је мало часова њиме одређено мађарском језику. Поводом овога школски Савет је одлучио да поднесе представку Министру просвете због тога прекорачивања

делокруга рада кр. школ. надзорника и да упути те надзорнике на респективање српске аутономне основе.