Učitelj

69

У вези овога питања расправиће се и питање о потписивању записника при инспекцијама кр. шк. надзорника, у које записнике наши автономни органи "могу своје приговоре на установљено стање од краљевског надзорника чинити а који потписивати неће као до сад председници школ. одбора него управитељи и да дупликат тих запиеника остави се општини.

Тако исто учнниће се представка министарству у погледу затварања Ш госпођиначке школе у које министар хоће да постави за помоћнике учитеље мађарског језика.

Сем ових ствари прочитани су пи примљени к знању многи извештаји епархијских власти, учитељ. школа ит,д. изабрати питомци ва закладу Теофановића, издата одобрења неким учитељима за вршење споредних звања и свршени други предмети мање важности.

Српско училаељство у Хрватској пи Славонији. Срби учитељи-ице из краљевина Хрватске и Славоније на свом многобројно посећеном састанку одржаном 7./20., 8./21. п 9./22. августа 1907. у Загребу расправљали су какво ће становиште заузети на општим скушитинама „Савеза хрватских учитељских друштава ради одлагања о промени друштвених правила.

На састанку је опширно разложен постанак учит. организација од 1858. год. када је почео излазити учитељски лист „Мартедак“ што га је покренуо Скендер Фабковић; надаље је расправљено о оснивању „Хрват. педагошког књижевног збора“ 1871. год, о еснивању „Савеза хрват. учит. друштава“, те је доказана запостављеност српског-имена и писма ћирилице, што је дало повода покрету српског учитељства за оснивање „Српског педагошког књижевног друштва“ 1886. год. и покрету у „СОрбобрану“ од 1900. г. број 217., 281. и 232.

Орпско учитељство руководила је мисао на прошлогодишњој опћој скупштини „Савеза хрв. учит. друштава“, да се расправа. о промени правила скине са дневног реда, н расправи у кот. учит. друштвима са намером, да срп. учитељство изнесе своје захтеве, наиме, да се промени назив „Савеза“ а према бројној снази, да буде српско учитељ. у свима одсецима праведно заступљено и да се у друштвеном органу штампају чланци и ћи. рилицом.

Настајањем српског учит. изнесени су српски захтеви у шеснајст кот. учит. скупштина, а само су три учит. скупштине усвојиле српске захтеве, а у осталим великом већином су одби-