Učitelj

70

јени од браће Хрвате учитеља уз разне повреде српског имена и ћирилице. Када је српско учит. дознало из званичног органа „Мартефка“ од 1907. год. за скидање расправе о промени друштвених правила са дневног реда, заузело је становиште, да одлучно тражи претрес о промени правила. На изазивања у број 32. и 38. „ХМаргефка“ званичног органа и у броју 3524 „НтуашзКов Ргауа“ коначно је било одлучено, да стави на конференцији „Савеза хрв. учит. друштава“ ово питање: „Што је руководило средишњи одбор „Савеза хрв. учит. друштава“, да скине расправу о промјени правила са дневног реда, премда је прошлогодишња опћа рлавна скупштина „Савеза хрв. учит. друштва“ закључила, да се расправа о промјени правила стави на овогодишњи дневни ред“

И с овим питањем било је српско учитељство коначно одбијено.

После тога донео је састанак Срба учитеља-ица одлуку, којом изјављује иступање из котарских п „Савеза“ хрв. учит. друштава.

Изабрани члан српског учит. затражио је пре прелаза на дневни ред дозволу, да прочита одлуку српског учитеља која у целини гласи:

Одлука Срба учитеља-ица краљев. Хрватске и Славоније, донесена на састанку одржаном дана 8. (21.) августа 1907. у Загребу: Ради тога што се у предлогу за промјену правила „Савеза хрв. узит. друштава“ нигдје не спомиње српско име; ради тога: што су скоро сва кот. учит. друштва одбила оправдане захтјеве српског учитељства; ради тога, што је средишњи одбор „Савеза хрв. учит. друштава“ скинуо предлог о промјени правила са дневног реда једино ради српских захтјева, што сведочи биљешке штампана у бр. 22. и чланак г. др Ј. Турића са напоменом уредништва у броју 33. овогодишњег „Мартека“ као органа „Савеза хрв. учит. друштава“ ради тога, што је конференција делегата тај поступак средишњег одбора већином гласова прихватила, 11 ради неисправног поступка конференције делегата при предлогу за избор часпиштва за општу савезну скупштину. Српеко учит. краљевине Хрватске и Славонијо налази се с тога повријеђено п запостављено, те са болом у души повлачи конзеквенције п иступа из свију котарски као п „Савеза хрв. учит. друштава“.

Председништво је са презиром одбило захтев изасланика, те је изасланик бпо принуђен оставити непрочитану писмену „Одлуку“ на председнички сто.