Učitelj

5

75

У делегацији су још прочитани исвештаји надзорног одбора, благајне поднети и примљени неки предлози пу потпуној слови извршен избор Управног Одбора за идућу годину. Г. Л. Јеленац учитељ из Љубљане стално ужива поверење својих колега -— он је и овога пута изабрат за председника Савез". Избор Управног Одбора примљен је гласним узвицима — одобравања. Делегација је тиме свршила евој посао. Зборисањем делегације олакшан је рад Скупштине. Пошто је делегација свршила свој посао дошло се скупа у хотел у коме је ускоро отпочео концерат. Поред уживања у дивним музичким комадима ми смо на концерту особито уживали у певању мушког и мешовитог певачког хора састављеног из редова словен, учитељства, којим је са пуно успеха и тачности управљао г. Махкота учитељ у Тржићу, један особито симпатичан човек.

Госпођица Клементина Хроватинова дивно је,.уз пратњу гласовира, отпевала лепу песму „Ха |ијћ Џећ“. Њен чист, леп звонак глас особито нам се допао те је госпођица услед необично шумног аплауза и громких узвика одобравања. морала продужити певање.

Ове су вечери стигли гости из Загреба, изасланици Хрватских учитеља и Хрв. педаг књиж. Збора дочекани узвицима: живели Хрвати.

Дуго у ноћ гости су осталп у веома пријатном расположењу.

У недељу 12 (26) августа отпочео је рад Скупштински.

Доста пространа сала хотела Кипзајејја била је веома тескобна за велики број учесника Скупштине и њихових гостију. Гости и једва непуна трећина чланова Скупштине добили су места у сали, остали су остали по коридорима и у врту. "

Председник Савеза г. Јеленац отворио је Скупштину поздравом и приказом гостију.

Поред изасланика српских, ческих и хрв. учитеља овој су скупштини присуствовали још многи гости неучитељи, између којих п жупан (председник) Љубљане и земаљски и државни посланик г. Иван Хрибар. Права бура од аплауза и узвика живио настала је у сали када се г. Хрибар појавио. 'Исто тако веома душевљено поздрављен је и месни жупан г. доктор Вилфан.

За госте неучитеље у своме поздраву рекао је г. Јеленац, међу учасни: цима наше Скупштине видим много гостију не учитеља, они нису дошли као изасланици учитељ. друштава, него као изасланици свога срца.. Њихови осећаји њихово срце побудили су их да сами дођу, те да'из наших уста чују живу реч, наше жеље, наше тежње наше напоре. Те госте пријатеље пресрећно поздравља“ (живо одобравање п пљескање).

Пошто је предвед. г. Јеленац преставио госте и отворио Скупштину узео је реч жупан радовљички г. Др. Вилфан. Он се од свег срца захвалио учитељ. што је баш Радовљицу изабрао за место свога овогод. зборисања. На тој пажњи захвалан је у име грађана п места.

да тим се појавио г. Хрибар жупан љубљански. Сама појава г. Хрибара поздрављена је пљескањем и живео. Захваљује се на поздравима и изјављује да је од ерца пријатељ учитеља. Вели да треба отпочети свестрану акцију како из учитељских кругова, тако и из кругова пријатељски расположених према учитељима како оп се коначно решило питање о материјалној страни учитељетва. Шта све може учитељетво види се из његове организације и пз осталога што ЈЕ учитељство радило и урадило за свој народ. То се види не само из рада словенског учитељства него и из рада учитељетва слободне краљевине Србије, тро-