Učitelj

74

главни рад зборов и ове године био намењен приређивању и издавању стручних педагошких и омладинских књига и да у томе раду Збор није ни најмање 380стао иза рада прошлих година.

За годину 1906 издао је Збор у књижници за учитеље: Темеље психологије од Љ. Дворниковића и ХИП св. Пед. Енциклопедије. У Књижници за младеж издао је Збор књижицу „из живота за живот“ од пок. В. Новака а и прештампао у поновнам издањима „Добру кућаницу“ од Д. Третењака, „Мајкине приче“ од Смиљана, „Бадњак“, „Писанице“ и „Јагњешце“ од Хр. Шмида.

И на књигама за 1907 ради се марљиво. За ову годину ће примити чланови „Узгој старих Јелина“ од Љ. Длустуша. ХШ ев. Педагошке Енцик :опедије, и књижницу за младеж: „Принц и просјак“ од Марка Твена.

Сем тих књига Збор је издавао и своје часописе Харгедак и 5тије.

Као што се из поменутог извештаја види ове године је и хрватски школски музеј знатно проширен набавком збирка нових неких учила према новом њиховом наставном програму и збирком народних везова из Б. и Херцеговине.

Збор је на крају проште године имао 1089 чланова утемељача, 38 почасних, 80 правих, 44 члана дописника, п 641 помагача. Свега дакле: 1865.

Рад овога одличног хрват. педагошког друштва за похвалу је и може служити за пример како се вољом, прегалаштвом, љубављу и слогом може кретати точак сталног народног прогреса.

=

Извештај о раду !9-те скупштине Савеза словенских учитељских друштава. Ја сам имао особито задовољство да у друштву још 18 својих колега — присуствујем раду 19-те скупштине словеначких учитеља одржане у маленој али убавој Радовљици.

Са тога, скупа озбиљних и вредних школских раденика, 10 ја 020“ ито ценим, ево и за читаоце кратког извеш гаја.

Дочекани и сувише гостољубиво од симпатичних словен. колега у Љубљани, ми смо у друштву њихову и друштву изасланика ческих учитеља отишли у суботу (1. авг.) у Радовљицу где је одржана 19-та учитељ. скупштина.

На радовљичкој станици сачекало нас је све њено грађанство. Госте је на станици позтравио у име там. учитељ. друштва поштов. г. Грчар, за тим радовљички жупан г. Др. Вилфан. Одмах ту захвалили су се на пријатељској пажњи

и дочеку г. Јеленац учитељ из" Љубљане као председник савеза учитељ. друштава, г. Јов. Јовановић у име срп. учитеља и г. Скала у име Чеха.

За тим смо ушли у свечано окићену варош (даме и старији возили су сз у колима) и гости су распоређени по веома чистим и укусним становима (приватне куће и хотели).

Тога дана (11. авг. с. к.) одржао је своју седницу Управни Одбор Савеза и у тој седници прегледао (понова) спремљене послове за рад Делегација и Скупштине. После седнице Управног Одбора састали су се делегати свију учитељдруштава, и у сали за цртање лепе бен. школе радовљичке, одржали свој скуп.

Зборовање делегације отворио је лепом и опсежном поздравном речи председник савеза г. Л. Јеленац учитељ из Љубљане. Узвиком „на рад меј' народом“ завршио је г. Јеленац свој говор, који јо чешће усклицима одобравања прекидан.

После говора предеедниковог прочитао је секретар савеза г. Драгутин

Чемник извештај о раду Управног Одбора за ову год. Извештај г. Чемника особито је исцрпан, он је тачна и потпуна фотографија годишњег делања ове вредне и предузимљиве Управе.