Učitelj

16

Овај врло озопљан рад скромног г. Песека заслужује сваку пажњу, још више заслужује да се све учини те да се идеје у њему што пре и што правилније и реалишу „Нека од Песека (песка) буде цемент“ узвикнуо је после ове расправе један словеначки колега.

Поводом ове расправе одлучено је: да се избере главни акциони одбор, који ће радити: да сва учитељ друштва установе нарочите одсеке да изван школско делање, и да настоји да ти одсеци врше своје послове.

Расправу г. Песека издаће акциони одбор, као почетак и основу за свој род у засебном издању, и ја ћу главне мисли из ове пренети у ступце нашег Учитеља.

Они бурни поздрави и живахна одобравања. указивана г. Песеку при читању расправе, само су знаци пажње и почеци признања и награде за његов темељан, озбиљан и исцрпан рад. Реалисање мисли и идеја које је он изнео у својој расправи, и корист отуда по народ и учитељски ред то ће бити потпуна награда вредноме колеги, коме се и ја захваљујем за многе здраве и корисне мисли које сам од њега примио и научио.

После ове расправе председник се захвалио свима који су помогли да се рад Скупштински тако достојанствено завршио и по том огласио да су седнице скупшт. затворене. (живео председник, на здар,) Са пуно такта, реда и озбиљна и успешна рада свршени су сви послови. на овој учитељској Скупштини и мени

је то мило да констатујем тим пре, што сам ја на ову словеначку скупштину отишао непосредно са наше учитељске скупштине.

После Скупштине у подне приређен је банкет са заједничким ручком за госте и учаснике Скупштине. На банкету су се ређале здравице истина увек лепе, али нека је дозвољено да кажем и баш многобројне.

Између здравица и за време ручка чуле су сен лепе песме, и мени је драго да констатујем да су госпођице Јаковљевићеве (Ружа и Мица) одлично репрезентовале наше певаче и учитељских редова. За своје одлично певање госпођице су поздрављане усклицима и поздравима, а ја им се на овоме месту захваљујем, пошто то нисам урадио ни у Љубљани, ни на Бледу ни у Радовљици ни на Бахињскем језеру. По банкету одвезли смо се на „бисер Крањске“ на китњасто језеро Блед,

Толико о раду 19-те Скупштино Савеза Словен. учитељским друштава, кога, ћу се ја непрестано са пуно пријатности сећати.

Лесковац. М. В. П.

РАЗНЕ ВЕСТИ

Краљев поздрав ХХ!У Учитељској Скупштини. Његово Величанство Краљ благоизволео је телеграфским путем честитати рад Учитељској Скупштини из Параћина овим телеграмом: члановима учитељског удружења искрено захваљујем

на поздраву и желим им срећан рад на бољитку основне наставе. Петар.

+. Патријарх Георгије Бранковић. 7. јула ове године умро је у Сремским Карлевциме српски патријарх Георгије Бранковић. То је деветнаести архипастир и патријарх српеки у оностраном Српетву. Он је доста добра учинио српском народу али могао је према своме имаовном стању и приликама још и више. Живео је 71 тодина. На архипастирском престолу провео је 17 година.

Бог да му душу прости! #