Učitelj

78

Нови референат за сеновну наставу. Указом Његовог Величанства Краља од 6. јула ове године на предлог господина Министра просвете и црквених послова постављен је за референта за основну наставу г. Јован Ђ. Јовановић професор мушке учитељске школе у Јагодини на место г. др. Душања Рапчића који је постављен за професора Богословије по својој молби.

Конститунисање Управе Учит. Удружења. Главли и Надзорни Одбор Учит. Удружења овако су се конституписали. За председника Главног Одбора изабран је Урош Благојевић, за подпредседника Ђ. С. Којић, за секретара Мих. Сретеновић, за уредннка „Учитеља“ Мих. М. Станојевић, за уредника Мале Србадије Мих. П. Милошевић, за благајника Стева Ђорђевић за књижничара Свет. Живковић. За председника Надзорног Одбора пзабрат је Илија Радосављевић за подпредседника Ж. Јовановић, за секретара Лепосава Николићева.

Управа Учитељ. Удружења. Главни Одбор: Из Београда Урош Благојевић, Мих. П. Милошевић, Мих. Станојевић, Стева У. Ћорђевић. Дим. Ј. Соколовић, Ђорђе С. Којић, Мих. Сретеновић, Анта Стојиљковић, Грујица Аџемовић, Свет. Живковић, Драг. Младеновић, Коста Андријашевић.

Из унутрашњости: Арса Пантић из Неготина, Јов. П. Јовановић из Крагујевца, Мих. Д. Максимовић из Бранковине, Данило Лучић из Трнаве, Милан Смиљанић из Рготине, Жив. Радосављевић из Салаша Црнобарског.

Надзорни Одбор из Београда Илија Радосављевић, Живко Јовансвић, Мих. Јовић, Петар Јосимовић, Лепосава Николићева.

Из унутрашњости: Благоје Чоловић из Белосаваца, Јов. Поповић из Г. Милановца, Мих. Голубовић из Петровца, Алексије Спасојевић, Коста Васикић.

Управа Музеја: Гвозден Јовановић, Срећко Стевановић, Савка Радичевићева, из Београда.

Хвала Богу. Једва једном и код нас дође време да можемо читати на нашем језику монументално дело у једнога од највећих педагога светских, дело прослављеног словена Јов. Амоса Каменског Велику Дидактику. Наша Коларчева Задужбина прихватила се издања Миодраговићевог превода поменутог дела. О томе доносимо на корицама и оглас.

Лепа историска слика. Како су наше основне школе оскудне у наставним средствима а нарочито у историјским сликама које врло згодно допуњавају наставу из историје, то је врло велику услугу учинила п основној школи и учитељима овдашња књижарска радња Јевте М, Павловића и комп репродукцијом уметничке слике П. Раносовића „Зека Буљубаша и“ његови голаћи“, пили „из боја у бој“ на чему треба да јој се каже хвала.

Ко је био зека Буљубаша и значај његова рада у првом српском устанку а нарочито његову јуначку смрт на Равњу 1818 није потребно нашим учитељима, износити јер они то еви врло добро знају и о томе школској омладини предају али сматрамо за дужност да им скренемо пажњу на ову слику која је од велике уметничке вредности и израђена тако да заиста чини пријатан и силан утисак на гледаоца и да не пропусте набавити је за своје школе као једно очи-

а