Učitelj

80

Тема на писменом испиту из педагогике била је: „Зашта је потребно да учитељ у школском раду обраћа пажњу на душевни живот ученика“ ,

Испити су свршени у току од 5—28 маја.

Од пријављених кандидата свршило је, одлично: 7, врло добро 16., добро 10., одбијено иа три месеца 4, одбијено на годину дана 3., и одустало од полагаље испита 8.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Извештај Извештајног Одбора

О РАДУ И КРЕТАЊУ Главног и НАДЗОРНОГ ОДБОРА УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА ЗА 1906-7 годину ПОДНЕТ 24-ТОЈ УЧИТЕЉСКОЈ СКУПШТИНИ.

Извештајни Одбор прегледајући рад Главног и Надзорног Одбора нашао је:

Да је рад Главног Одбора на просветном и хуманом пољуу току ове године био похвалан на чему му скупштина може захвалити. Давањем друштвеног новца на зајам створена је била могућност многим члановима Удружења да се сачувају од материјалних тешкоћа. Ну да би се задовољио већи број чланова, с обзиром на нагли прираштај истих, у изгледу је, да ће тражња зајма бити већа, Извештајном Одбору част је предложити скупштини, да нађе могућност да се кредит удружења прошири, на тај начин, ако би био могуће, да Главни Одбор на основу меничних подлога оствари кредит код ког новчаног завода, ако се то неби косило за другим законским одребама.

Из извештаја Главног Одбора види се да се у овој години слабо прикупљала претплата на дружинске листове „Учитељ“ и „М. Србадију“. Извештајном Одбору част је предложити да Главни Одбор и поред довољно уложеног труда учини представку окружним школским одбора за што енергичније прикупљање претплате, а то стави и свима обласним учитељским друштвима у дужност.

Поред тога, Извештајни Одбор апелује на све учитеље а нарочито на чланове удружења да се заузму око прикупљања дужне претплате, као и старању да ни једна школа не би остала без ових дружинских листова, јер би се тим путем тако створила могућност да сви чланови удружења добијају лист бесплатно.

МР а