Učitelj

19

гледно средство и средство за неговање естетичкот осећања и укуса које нам модерна педагогика захтева.

Оригинал ове уметничке слике у бојама израђен откупило је Министарство Војено. Књижара Јевте Павловића, по одобрењу Министарства Војеног израдила је ксилографским путем ову слику нешто мало умањено у нашој Државној штампарији и тако репродуковану продаје је по 3 дин. комад на лепом картону а у оквиру са лепим и врло укусним оквиром по 10 дин. комад.

Питање о млађим учитељима. Наше млађе другове интересоваће шта је било са предлогом г. Министра просвете и црквених послова о признавању година приправничке и заступничке службе у године сталне учитељске службе. Ми смо се известили у Народној Скушнитини о томе и можемо их известити да је тај предлог г. Министра Просвете упућен нарочитом Скупштинском Одбору да га проучи да је тај Одбор донео решење „да је тредлог г. Министра умесан и правичаћ џи да га тареба препоручити Народној Скупштини да га усвоји.“ Та одлука скупштинског одбора упућена је још 21 фебруара Народној Скупштини и за што тамо није коначно решена не знамо. Свакојако ако се Скупштина, састане 1. октобра да ће јој у реду првих послова бити и то да реши ово питање.

Правилници за рад. Овогодишња учитељска скупштина донела је правилнике за рад у Главном и Надзорном Одбору који се односе на есконтне и заложне послове, примање новаца под интерес, прегледање дружинских рачуна и управљање дружинском имаовином. Те правилнике доносимо у „Учитељу.“

Учитељска школа јагодинска. Општи резултат учптељског и годишњег испита на крају 1906 —7 школске године био је у Мушкој учитељској школи јагодинској овакав.

а) Учишељски испит полагало је 18 ученика ТУ разреда, а један је због болести на одсуству, те ће га полагати у августу накнадно. Овај је разред мали стога, што је раније због оскудице у простору примано сваке друге године само 20 ученика. — Од горњих 18 ученика положило је учитељски испит њих Ј7 и то: одлично 2, врло добро 12 (један са 492) и добро 3: један је [одбивен на три месеца.

6) Годишње џмепилае је полагало 83 ученика из млађа три разреда, од којих је 1 врло добар ученик И! разреда прекинуо испит што се разболео, те ће, са још двојицом што су на одсуству, полагати их накнадно у августу. Осталих 82 ученика положили су испите годишње овако: [Г разред; одлично 1, врло добро 14, добро 4, пали из појединих предмета 8 и остао да понови разред 1; ПЦ разред врло добро 19, добро 8 (један са 82) а пали из појединих предмета 3; ПГ разред: одлично 4, врло добро 16, добро 2 (један са 3'/2), и пали из вештина 2. .

У заводу је било у почетку године 106 ученика, на. крају 105; нове школске године ће их бити 116 до 120.

ж

Учитељски испит зрелости у Алексин. Учитељ. Школи. За полагање испита пријавило се 50. кандидата, од који су 45. свршили [У разр. ове школе а 5. су привремени учитељи народних школа,