Učitelj

182

одбора учитељског удружења, који је у „Годишњаку“ одштампан. Скупштина је тај извештај примила без дебате. —

Председник предлаже да бе молбе — скупштини упућене не читају и по овом предлогу је решено: да се упуте надлежном одбору који ћа их у изводу скупштини доставити и своје мишљење по њима донети па ће скупштина донети своје рашење.

Скупштина је са захвалношћу саслушала извештај председништва : да су г. г. Гл. Андрејавић и Вапа обећали сваке године давати удружењу као помоћ за сиротне учит. породице по 200 динара, — а г. Демајо послао је 50 динара и уписао се за члана утемељача.

После овога је председник позвао одбор за предлоге да се конститујише и приступи раду, а буџет удружења за, 1908. годину упутио је надлежном одбору на проучење и даљи рад.

Прочитан је предлог Главног Одбора, да се о трошку удружења пренесу кости пок. Јована Гавриловића учитељеског добротвора у Ново Гробље у гробницу, и да се над истом постави споменик.

Г. Мића Ивковић обавештава скупштину о троши и начину овог преноса.

Скупштина прима предлог Главног Одбора п одобрава: да се за гробницу и споменик може утрошити из дружинске касе до две хиљаде и пет стотина, (2500) динара. Овај повац да се утроши из главнице који се у дружинској каси налази.

За чланове који ће оверити записник, изабрати су: г. Г. Срећко Стефановић, Гвозден Јовановић и Никола Соколовић. —

После овога скупштина је усвојила предлог Глав. Одбора; да се дуговања појединих чланова —- која се више година воде кроз дружинске књиге а нису се могла наплатити, нити има изгледа да се могу наплатити — расходују, п дужници се ослободе обавезе а та дуговања да се више по књигама не воде. —

Прочитан је правилник о руковању касом удружења и давању зајмова, који је у начелу примљен.

У појединостима је примљен први део правилника (чл. 1.—98 са изменом у чл. 4. „да се одговорност не односи на три већ на дужника, јер је довољно што ће жиранти код неуредног дужника — дуг платити, коју је измену предложио Г. Алексије Ђурђић. — Осем овога учињена је и мала допуна у чл. 7. правилника. — Из другог дела правилника примљени су сви чланови од 9.—17. закључно. — Дебата је вођена о предлогу Проке Дам-