Učitelj

23

учитеље “а Бачке и Баната у Сомбору, за оне из Срема у Карловцима, а за оне из Хрватске и Славоније у Пакрацу.

Поред тога је непрестано путовао с једног краја овостраног, раштрканог Српства, па други крај и свуда учио, бодрио, саветовао, а где је потреба била, и претио, само да ствар пође напред.

Срећа га је послужпла, морамо и сами признати, што је у овом свом подузећу на првом кораку наишао на исто тако млада, одушевљена, свом душом одана мужа школи и просвети народној на г. Николу Ђ. Вукићевића п то: на оном месту баш где се спремали учитељи.

Г. Николи Ђ. Вукићевићу има мпого да се захвали, што је Натошевићева мисао тако брзо продирала и тако лако освајала учитељске духове, јер је Вукићевић знао својим слаткоречивим изразима. својим заношљивим п неуморним говорима и предавањима тако да задобије младе приправнике и старије учитеље, који су му слати на поуку, да се нису могли отргнути од довеног убеђења ни после много година своје теретне праксе.

Г. Никола Ђ. Вукићевић, постао је својим школским радом

у сомборској учитељској школи нето тако мио и славан, као и Натошевић у својој управи, и њему су долазили на поуку младићи из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Далмације и Бугарске, те је тако Натошевићева мисао на уста Вукићевићева прелазила у све српске и југословенске крајеве; и њих двојпца се могу сматрати за оцеве и препородитеље ју. гословенске школе и педагошке струке. ___Ва она шестнедељна предавања, што је, др. Ђ. Натошевић, наредио за учитеље у Сомбору, Карловцима и Пакрацу, написао је Натошевић као упутство шест дугих писама, г. Н. Ђ. Вукићевићу, да њима даде правац како ће и шта да раде с учптељима за тих шест недеља.

Та су писма важан и драгоцен докуменат Натошевићеве спреме за учитељески позив, сведоџба његове родољубиве душе и одсјај његове живе жеље за унапређење школе и опште народне просвете. -

писма та, по садржини својој, носе по својим упутствима у главном извод из његова „Кратка и Велика Упутства“ из 1857. и 1858. г, али су попуњена многим примерима, које је нашао на учитељима, грађанима и властима појединих школа.

Писма је та давао г. Н. Ћ. Вукићевић, по жељи самог пок. Натошевића, преписивати, те је једно задржао себи, друго и