Učitelj

ПРЕДСТАВКЕ ГЛ. ОДБОРА УЧИТ, УДРУЖЕЊА 451

у

расписом својим наредити: да полицијске п пореске власти воде месечну контролу по општинским књигама Ј при: купљеном школском прирезу пи то са управитељем дотичних школа, па да се ти наплаћени прирези одмах и предаду школама на подмиривање својих потреба, те да се на овај начин олакша озбиљна недаћа, од које настава у опште пати“.

Ш Одлука о измени закона 0 пензијама учитељских удовица и њихове деце.

У другој алинеји чл. 6. „Закона о пензијама учитељских удовица и њихове деце,“ од 20. априла 1885. год. стоји: „Џензија не може биши мања од 800, ни већа од 154650 динара годишње.

Како је именована пензија преорачуната на основу школеког закона, од 1882. године, који више не постоји, а по коме је највећа учитељска плата била 2450 динара годишње, и како се иста одредба о највећој пензији коси са 83. чланом дипашњега закона о народним школама, по коме је највећа учитељска плата 3000 дипара годишње, према којој и треба прорачунати највећу удовичку пензију, то је Главном Одбору Учитељеког Удружења част замолити Господина Минпетра просвете и црквених послова, да изволи поднети Народној Скупштини предлог, да се друга алпнеја члана 6. Закона о пензијама учитељских удовица и њихове деце измени и саобрази данашњем закону о народним школама, замењујући поменуту одредбу овом: „да најмања пензија буде 8360 динара, а највећа 1650 динара годишње.“

ТУ Одлука о помоћи Министарства Просвете пансионату за учитељску децу.

Како је брага наших народних учитеља за школовање своје деце отела толиког маха, због чега и само Мини-

28: