Učitelj

УПОЗНАВАЊЕ ШКОЛ. ДЕЦЕ СА СЕКСУАЛНИМ ЖИВОТОМ 487

СИНАН

се укажу знаци тога недуга, не сме се оклевати. Болест је ту,и ваља је лечити како физично тако и пеихично. Како се то ради учи нас педагошка. терапија. Не треба ни напомињати да при том ваља поступати веома обазриво. Нарочито у колико се тиче стидљивости, треба бити веома смотрен. Код таке деце осетљивост 15 увећана, те је потребан што блажи поступак — у четири ока, благо, родитељски и да за то нико други не дозна. Ту се хоће највећи такт. Ну такт вије ствар разума, и неког вишег знања, већ више производ вишег надахнућа, које потиче од срца, пуна, топле родитељске љубави и искреног учешћа. Где је тога, ту ће се увек наћи и најподеснији начин поступања.

У свим областима природе наилазимо на већа или мања одступања од општег правила у органском развитку. међу хиљадама примерака тролисте детелине н. пр. нађе се по који са четири листа, једна шљива са две коштичне семенке, пиле са четири ноге, јагње са две главе, дете са шест прста на руци, итд. ИТД. Како је у природи органској, не може бити друкче ни у области полног живота. Ту су такође неправилности и аноманије.

Док један варод живи више природним животом и према, традицијама које су утврђене животом генерација од хиљаду и хиљаду година, дотле су и природне снаге човекове јаче, а одступања од норама у телесном, душевном и моралном животу веома ретка. Али културни живот чсвечанства, његова чудна сложност, прннуђавају човека да се све то више одваја од природе, од њених елемената као и од утврђеног начина живота своје расе, те је присиљен да живи више вештачким животом. Ну и највећа вештина и људске доскочице нису у стању да надокнаде човеку све животне услове, које му пружа средина издашне природе, а којих дакако у вештачком животу у таком изобиљу нема нити може бити, Таки недостатци животних услова јесу после опај штетни извор, из кога проистичу и недостатци у физичној природи човековој, од куд после неминовно морају да наступају и психичнеи моралне мане код појединих лица извесног друштва. У кратко: што један народ више живи културним животом модерног доба, тим се све више удаљује од природе и од њених услова органског живота: тим у већој мери јављају се код њега одступања од закона тога живота; тим чешће се у њему јављају разне физичнопеихичне аномалије. Међу разним одступањима ове врсте особито се истичу аномалије полног нагона. То се особито опажа код народа и племена која суу култури најдаље напред отишла, као |