Učitelj

488 УЧИТЕЉ

што видимо код данашњих западних народа. Полне болести и разноврсне настраности у полном животу тамо се јављају у много већим размерама него код млађих народа, као што је на пример српски, који још и данас живи много природнијим животом. Том јесте узрок што ва јавно лечење ових недуга код нас још нису потребне оне крајње мере, као што их изискују прилике на западу. Аномалије су те таке природе, да се оне у облику полног сазревања често јављају већ у првом добу детињства. Ну, на жалост, и код нас су сеу новије доба појави полоих болести и аномалија почели јављати у таквој мери, да им се мора обратити најозбиљнија пажња. И породица, и школа, и црква као и држава, морају све предузети да се ширење те заразе што више спречи и онемогући. За тај циљ стоје на располагању средства профилаксе или предохране. Та средства могу се одредити, изабрати и применити на основу разних облика сексуалних болести, или етиологије као што је напред изложено. Та средства предохране јесу ова:

1. Настојати да деца што је могуће више времена проводе у црироди занимајући се каквим корисним радом или игром;

2. По могућству се бринути да се деца хране и одевају према

· утврђеном начину својих предака, пошто нагле промене у том

правцу повлаче за собом и преврате опште-органске па и аномалије у полној сфери;

3. Избегавати одвећ љута, тешко сварљива и Рплранрини јела и зачине;

Удесити исхрањивање деце према утврђеним оброцима;

. Не допуштати да деца једу и кад пису гладна или да се А

6. Деци никако не допуштати да пију било каква алхоколска или друга раздражљива пића, као: ракије, ликере, вина, пива, кафу, чај итд. ·

7. Не допуштати деци да пуше дуван и трују се опасним његовим састојцима ;

8. Не допуштати ношење претесног одела, које спречава правилан крвоток, правилно дисање и друге органске функције и проузрокује нагомилавање крви у доњим деловима тела и у полним органима ; :

9. Избегавати премеке и одвећ топле дечије ложнице као и претоплу одећу;

10. Бринути сем и да деца у опште, а шкокека 0с0-

бито, имају довољно прилике за телесна кретања у слободној при-