Učitelj

>

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД о " 509

штампарија „Давидовић“. Као пета књига „Народних Новина“ изанао је п овај календар који топло препоручујемо учитељима да га растуре што више ономе коме је и намењен — народу. Ка-. лендар је добро уређен. Садржи пуно лепих чланчића из привреде, народног живота, његове историје, описа срп. земаља, даље има лепих и родољубивих песмица и кратких поука, забележака и око 70 илустрација. Цена му је 0.50 дин. Техничка израда је врло добра.

Песме чика Јове Змаја, намењене Српчади свој л свуда. да штампу приредио професор Ог. Милан Шевић. Издање — „Змаја“ друштва српских књижевника, новинара и уметника у Сремским Карловцима. СОрпека манастирска. штампарија, 1908. год. Цена је књизи 20 потура.

Само име Змајево довољна је препорука овој књижници, а господину Шевићу, приређивачу, има се захвалити што је песме које су штампане у овој књизи, поделио на пет група. У првој

групи „Бог, род ч дом“ пма 12 певама; у другој — „Природа“ има 15; у трећој — „Дечји живош“ пма 46; у четвртој — „Домаће оживоиње“ пма 17, а у петој — „Школа « поука“ пма 21

песама. Свега је у књизи 117 песама. Препоручујемо друговима да ову одличну књигу препоруче својим ђацима и да је, у своје време, набаве за поклањање одличним и врло добрим ђацима.

БЕЛЕШКЕ.

/

Државни буџет за 1909. год. — Сваки грађанин треба што боље да познаје своју отаџбину, јер је одавно паметно речено: „Знано — вољено“. И за сами напредак сваке државе боље је кад има свесне своје грађане, који је добро познају, који прате њено кретање и утичу на правац, брзину и јачину њеног развитка. То треба да раде п за то да се оспособљавају евп грађани, а нарочито и првенствено они, који се броје у интелигенцију, и који за ту грађанску дужност, треба да спремају остале грађане.

У ред што бољег познавања наше државе спада и познавање буџета из којега се види колико се на коју државну установу троши, који су и колики су који државни приходи и расходи итд. За то ћемо сад овде донети у изводу прорачун државног буџета за идућу 1909. годину.

За нас учитеље пак важно је ово разгледање државног буџета што можемо да упоређујемо издатке који се одређују на Тросвету са овим што се издаје на друге гране нар. живота и да извлачимо нужне конзеквенце.