Učitelj

218 1 УЧИТЕЉ вање специјално школљско-тигијенске лабораторије м музеја с библиошеком. Циљ је лабораторије да води бригу о техничкој страни уџбеника (елова» растојање међу редовима ит,д.); да испитује физичко развијање и здравље ученика; да прегледа школске зграде и намештај као и све остало што се тиче школа и ученика. При лабораторији основаће се просветно хигијенски музеј са библиотеком. Задатак ће музејев бити да прибира предмете школске хигијене у опште и очигледна средства на по се. У библиотеку ће се уносити еви руски списи о школској хнгијени а из стране литературе само најглавнији спиви. Музеј са библиотеком као и лабораторија служиће искључиво школским лекарима, и свима наставницима како осиовне тако и средње школе. Прикупљање грађе како за лабораторију тако и за музеј с библиотеком врши се увелико тако, да је за кратко време већ прикупљена маса драгоцене грађе. 6 , »

Московека општина — учитељицама. — Удружење васпитачица и учитељица

у Москви добило је од општине 5000 рубаља као помоћ за приређивање педа-

гошких курсева у 1909. години. · С. =

Школа за ненормалну децу. — Лондонски учитељски савет одлучио је да уреди једау школу у којој би се имала васпитавати деца умно ненормална. Режим те школе у главноме био би тај, што би се ручном раду и профееионалном образовању поклањало много више времена него осталој настави. М-н.

о :

Основна настава у Индији. — На 1000 становника у Индији рачуна се да има 98 писмених мушкараца и само “ женскиња. С тога није никакво чудо што се тамо на школовање свакога ђака троши око 30 пара динарских (11/2 пени). Према таком стању ствари потребно је: или смањити војени буџет па уштеђену суму трошити на школе, или установити школски прирез. Иначе ће Енглеска бити лишена могућности тврдити, да „она управља Индијом, бринући се о бла-

гостању њених становника“. (Тће Јоштпа! ој Едисапоп, Гопдоп). Мен. “ ж

Исправка. — На стр. 37. „Споменице пок. д-р Ђорђа Натошевића“ стоји да је Ник. Ђ. Вукићевић издао Опђвђ који је одштампан у истој на стр. 38. и 39. Умољени смо овим исправити ту реченицу. Тај спев није спевао нити издао г. Н. Ђ. Вукићевић нити је знао што о њему. Он је нађен у артијама пок. Ђорђа Радака па је писац г. Варађанин држао да је тај спев морао изаћи у своје време сигурно са знањем г. Вукићевића у Сомбору. Али он није знао. ништа о њему. Овим се то исправља.

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

У

Натуштање школе уелеб твасжене оставке не повлачи за: собом губушак ранијих годита учитељске слудебе, према чл. 57. закона о основним школама од 31. декембра 1882. год.

Јелена Ј. А., учитељица у Рибарима, обратила се молбом Министру просвете и црквених послова, тражећи, да јој се време од