Učitelj

520 ГП ЧЦИТЕЉ

А А

добио једногодишње одсуство од дужности ради поправке здравље. То одсуство он је провео ван места, где је школа,

И ако на одсуству, он се неколико пута обраћао молбом школском одоору, а затим и Министру просвете, да му се неиздати додатак на станарину, у 190. дин. за 1908 год. изда.

Министар просвете решењем од 29 јула 1904 год. ТБр. 9284 одбио га је од овога тражења, наводећи: да нема права на на“ кнаду за непрописан стан, док је био на одсустру, јер за то време није ни становао у школском стану.

По изјављеној жалби, Државни Савет одлуком од 15 марта 1905 год. поништио је решење Министрово са ових разлоја:

По чл. 14. тач. 1. закона о народним школама, школска општина дужна је да подиже, оправља и у добром стању одржава школске зграде, у којима морају бити потребне учионице и радиднице, станови за настав. и послужитеље итд. По чл. 16. истог 34кона, у местима где је у школској згради, или школском дворишту или на даљини од 500. метара од школе нема станова за наставнике-це, општине им дају накнаду У новцу за стан и огрев уједно, и та је накнада у овом пропису одређена. Ограничење за уживање прописног стана, или одговарајуће накнаде, законодавац не чини према оним учитељима — учитељицама, који би извесно време провели ван школе на одсуству. Међутим, Министар одбијајући жалитеља од тражења поменуте накнаде, не наводи, у прилог свога нахођења, ни један законски пропис, а то је био дужан учинити, по духу чл. 27. Устава.

Према овоме: Државни Савет смалара да учитељи и учио тељице, који су на одсуству, имају права ме само на стан већ цч на новчану пакнаду која се даје училпељу било у место стана у опиле било У виду додалика шлио је стан непрописат.

3

За срачунавање плаше садањим спалнић училпељима народнит школа меродаван је пропис чл. 79 ц 88. закона о народчим школама.

Петар. Р. П., учитељ у Причиновићу, молио је Министра, просвете да му одреди четврту пер. повишицу плате, која му припада. од 21 јануара. 1905 год., јер је тога дана навршио 4. Г., службе од добивене треће повишице по чл. 33. зак. о нар. школ.

Решењем од 29. априла 1909 Г. Пбр. 7174. Министар је одбио | Петра од овог тражења из ових разлога:

По чл. 33. закона о нар. школ. за прве две повишице служи се по 5, а за остале по 4. године, тако да се трећа повишица, добија по навршетку 14, а четврта по навршетку 18. године службе.

По чл. 79, истог закона. плате и повишице сталним учитељима срачунаће се и издавати од 1 јануара 1905 год.