Učitelj

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА Ош

С тога је Државни Савет, налазећи да су изнети против. разлози Министрови умесни, одлуком својом од 17 марта 1906 г. Бр. 2526 одбацио жалбу жалитеља као неумесну.

4.

Мипистру Просвее осшављено је законом право, кога ће пкад кандидалља поставили за учитеља.

Решењем Министра просвете и цркв. послова од 19 маја. 1905 год. ПБр. 8461, а на основи чл. 49 тач. 5 закона о народним. школама, отпуштен је нз службе А. В. учитељ без губитка стечених права у случају повратка у службу.

После овога, А. В. молио је Министра просвете, га га врати у учитељску службу, у противном да га решењем извести о томе: зашто га не поставља за стална учитеља основне школе, кад за то има прописну квалификацију.

Решењем од 8 маја 1907 г. ПШБр. 5158. Министар га је известио, да по чл. 44. закона о народним школама све врсте наставника основних школа поставља он (Министар) и да на основи истог чл. 44. не налази за потребно, да га сада враћа у службу за сталног учитеља основне школе.

По изјављеној жалби, Државни Савет нашао је да се предмет жалбе не тиче административног спора, у смислу чл. 48, саветског пословника, јер је чл. 44. закона о народним школама остављено Министру просвете и црквених послова кога ће и кад поставити за учитеља.

С тога је одлуком од 18 септембра 1907 год. М 6129. одбацио. жалбу као ненадлежној власти поднесену.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

ЗАПИСНИЦИ

ХП САСТАНАК ; Главног Одбора Учит. Удружења од 18. октобра 1908. године.

Били су: Ур. Благојевић Стева Ђорђевић, Ант. Отојиљковић, Михаило Станојевић, Ђор. Јовановић, Живко Јовановић, Светислав Поповић, Груј. Амџемовић, и Петар А. Лукић.

Секретар подноси на потпис записник избора г. Милутина Радонића за члана Надз. Одбора на, место г. Ђ. О. Којића, који је на тај положај дао оставку.

Записник је примљен и потписан, а г. Радонић извештен је о овоме избору.