Učitelj

30 У сиве Љ

ПИО ЕМИ а АННЉА ПОНОВНИ ПРВЕ

деци аукторитет и задобио њихову љубов.: И у колико је ово двоје јаче развијено. у толико ће учитељ имати мању потребу, да употребљави масу оних репрезивних мера, које му стоје на расположењу .“

Сваки учитељ треба да зна, да је свако васпитање на сили а не на љубави основано — лажно, и да ће се куд и камо већи успех постићи, ако се деца не васпитавају за безвољне робове него за људе, који ће слободно мислити и самостално радити, ако се и са њима поступа право и хумано.

јов. Ђ. Јовановић, проф. — Јагодина.

из ПСИХОЛОГИЈЕ

Осећаји укуса, мириса, додира, температуре и покрета. ЧЕТВРТО ПРЕДАВАЊЕ.У |

Ми смо опширно говорили о штшензитшешту осећаја нарочито у односу према узрочном надражају. Друга одлика сваког осећаја је квалитет: осећај црвенога, тона С, зеленога, слаткога, итд. сви су квалитативно различни. (јада ћемо ове квалитете у појединостима тачније изучити. У погледу квалитета. разликују се, већином према. органу који прима надражај, 5 главних група осећаја“ : осећаји укуса, мирпса, такнућа, (се И 5), слуха и вида. Ипак ћемо ускоро чути, да осећаји чула такнућа одсудно изискују даљу поделу, да дакле површина коже окрива више потпуно различних

1 Ако су осећања аукторитета и љубави — на које треба да се оснива од-

» ношај и међу ученицима и учитељем — дубоко учвршћени и довољно, свестрано и прецизно раширени, онда је већином довољна и осетљива казна само помоћу одлучно израженог незадовољства или помоћу промене у опхођењу према ученику.

хуени АПсетејпе Раедасослек, 56. 10.

2 Љубав основана на идеји правде уздиже и принуђава човека уважавати ближње, јер без исте не може се ни замислити развитак правих човечанских својстава и достојанства. Зато је најглавније и најбитније у васпитању права, искрена и дубока љубав, чија се сила, још јасније, очигледније у потпуној својој снази јавља у додиру са злобним и заборављеним типовима, пошто се последњи развијају само при потпуном отсуству љубави.

П. Легафтљ, Школбнењг минк 6. 101.

3 Пуштамо ово предавање као оглед из познатог Цијеновог дела: „Основи физиолошке психологије, У 15 предавања“, које ће кроз кратко време угледати света у нашем преводу.

а Квалитативне разлике које су тако знатне, да је непојмљив прелаз између њих, Хељмтоли означава као модалитето.

а она а са а ал ан

ваља

5 а а ааља а слава с лаке