Učitelj

8 У И о ОБ

И ова одредба још није изведена а то је потребно.

Чланом 32. предвиђено је да се за научно и практично усавршавање учитеља и учитељица осн. школа могу одредити о државном трошку нарочити течајеви, који ће се држати према погреби у учит. школи или на ком другом месту.

И ова одредба законска није изведена нити су прописата правила о држању ових течајева, који су збиља врло потребни. Ну овај члан законски садржи у себи једну аномалију и непотпуност. Он се позива у погледу давања награде лицима, која ће држати предавања на овим течајевима и попутине учитељима кад долазе на њих, на члан 70. у коме нема ништа о тој награди и попутини и који говори о сасвим другом предмету. Ову аномалију требало би одмах исправити.

Између многих чланова данашњег закона чл. 88. изгледа да односи рекорд у погледу рђаве примене и извођења његовог.

У овоме члану изложено је колика је основна плата и како су повишице учитељске распоређене па је казато и ово:

„Они учитељи који буду могли и даље радити у школи после навршетка 32 године службе добивају још једну повишицу од 300 динара, коју примају док су у служби.“ Дакле ово што добивају учитељи после 32 године то је Повишица и на њу плаћају учитељи проценат Управи Фондова. Према овоме учитељу који умре са платом последњом и повишицом од 300 дин. треба да породица вуче пензију на суму од 3800 дин. односно ако је учитељица на суму плате од 2850 дин. Разуме се да ово не важи за личну пензију учитељску јер је казано да она важи док је учитељ у служби али за породичну пензију законодавац није ставио