Učitelj

ЗАКОН О НАРОДНИМ ШКОЛАМА О

никаквих ограда. Схватајући овако исто ствар и Управа «рондова наплаћује проценат за фонд и на ову повишицу од 300 дин

Исто тако овај члан закона није доведен у хармонију и везу са законом о пензијама учитељских удовица и сирочади од 1885 г. по коме је према пређашњим платама, пи пређашњој стопи процентног улога за фонд највећа пензија учит. удовица и сирочади била 1300 дин. јер је и највећа плата учитељска била 2450 дин. Данас пак кад је и највећа плата учитељска већа од прошле и проценат попет на 2,72%) преко десет година улагања треба да се и закон о пензијама учитељ. породица измени.

И ако је ова измена тако потребна и ако је о њој доста писано и учитељске скупштине лоносиле одлуке и молбе надлежнима, ипак ево већ 5 година како то тако стоји и чека. Чудновата ствар!

Исто тако аномалија је тог члана да он даје и флашу и сва џрава која имају стални учитељи које држава преставља и плаћа учитељима и учитељицама Друштва краљ Дечански, Дома сиротне и напуштене деце, па чак школи малолетних осуђеника (!) које бирају и постављају разна приватна друштва и други министри а не Министар Просвете и о чијој настави, надзору и осталом или мало или ни мало не води рачуна од стране Министарства Просвете а нема ни чега ближе одређеног у закону.

Чл. 34 јасно је одређено да се учитељ не може премештати у друга места осем по молби стечајем или за казну или по потреби службе (зна се по закону кад). Међу тим учитељи се данас премештају по молби и без стечаја!

Чл. 37 закона врло је нејасно стилизован и с тога би га требало подврћи ревизији и објашњењу екупштинском.

У чл. 42 обележено је колико може један учитељ осу-