Učitelj

од се -<

из ШКОЛЕ И ЗА ШКОЛУ

неће видети; даћу му кошуљу!“ Онда скине са себе кошуљу и даде је четвртом детету.

Тако је ово добро дете само остало гладно, голо и босо усред шуме. Кад је легло да се одмори, на мах почеше на њега падати ситне сјајне звездице, које су се претварале у динаре. Оно је накупило пуно динара и тако постало веома богато, па онда купило нову капу, нову обућу и нове хаљине.“

Ево, сада, како се професор Рајн користи овом причицом у рачунању, да би на тај начин везао овај предмет са науком, ослањајући се на концентрацију у обуци:

П. Број 5. Циљ. Сада ћемо рачунати са децом, о којој сте чули у овој причи.!

1. Сабирање т“ одузимање.

1. Ступањ. а) броје се деца која се налазе у овој причи. Прво добро дете; затим дете које је добило хаљине; онда дете које је заискало обућу и најпосле дете које је добило кошуљу.

6) Изброј ову малу децу још једанпут и покажи их на прстима! Ученик показује десним кажипрстом прво палац на левој руци и говори: „добро дете.“ Затим показује кажипрст леве руке и вели: „дете које је примило капу“ и тако даље док не поброји свих 5 деце.

в) Покажи и изброј децу! Показујући прво палац леве руке, па затим остале прсте, ученик казује и броји: један, два, три, четири, пет.

— Колико, дакле деце има у овој причи:

— Петоро.

Прим. Вежбања под 6) и в) понављају се дотле, док се код ученика не постигне у бројању потпуна сигурност.

г) Сада да представимо овде сву ову малу децу. — Ко жели да буде оно добро дете» Ти желиш. Ходи овамо и стани ту! Ко жели да буде дете без капег Ти хоћеш. Изађи и стани и ти до њега! и т. даље док не изађу свих пет.

Овде сада стоје мала деца. Свако треба да каже које је: „Ја сам добро дете; ја сам дете које је примило капу“ и т. даље.

Пребројте сву децу: 1, 2, 3, +, 5.

1 Ово предавање написао је проф. Кејп у часопису: „Тћеоте ппа Ргахја Аез Уокевећи ет 5.“