Učitelj

370 “Учитељ

и пријатељства, јер многи од ових били су његови ученици и њихове жене ученице.“

Владисављеви је од рода оставио два синовца. Један је у време стричеве смрти био чиновник конзулата у Риму а други капетан на Лојдовим парним бродовима. —

У нади да ће овај приложак бити срећан подстак коме за израду потпуне биографије овога старога и заслужнога учитеља српског, ми га завршујемо подсећањем на речи једног великог мислиоца који вели: '

„Учитељ који у незнаноме сеоцету предано врши свој наставнички позив, има право на поштовање свега просвећенога света,“

ШКОЛСТВО У СВЕТУ

Крста Јонић, учит.

Народне школе у Француској,

Као год што је реформација у Немачкој пробудила мисао 0 општем народном образовању, исто је тако у Француској велика револуција „објавом човечанских права“ тражила обавезно школовање, бесплалину наставу и световни каракшер школе. Ну нити они бурни дани слома свију старих уређења, нити Наполеоново време бејаху повољни по школу, нарочито за напредак народне шкбле. Ове остадоше као општинске установе, у њима су радила искључиво духовна лица и тек 1810. године постаде прва учитељ“ ска школа. Ипак закон од 17. марта 1808. бејаше донео јединство целокупних француских школа.

У времену од 1815. до 1830. године народне су школе још стајале веома ниско. Тек 1833. године издаде протестант Гизо | закон, који је обезбедио свакој општини по једну основну школу, | сваком окружном граду по једну вишу, и сваком департману по. једну учитељску школу и уредио односе учитеља наспрам општине и државе.

Обавезну наставу не уведе ни овај закон, и такође ни бесплатно учење, али број школа порасте од 42.000 на 53.000, а број ученика од 2 на 3 и по милијуна.

Време Луја Наполеона изазва многе назатке на пољу народне школе. Недостаци закона од 1833. године одведоше у клерика-