Učitelj

4

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 5

Писац је све ове групе бројева, кр'в сва 4 рачунска вида, доследно им лепо извео. Свуда је највећи број очигледно представљен великим тачкама. И свуда се сдмах ти бројеви тишу и растављају на јединице и десетице.

Само мислим да су конкретни задатци требали да дођу пре апстрактних бројева и код сваког вида и групе, на првом задатку, требало је казати како ће се то израчунати. Ово је нарочито потребно учинити код дељења, да не би ђаци множењем (пробом) рачунали колико долази.

После писања бројева требало би увек казати и да се прочита шта је написано ради вежбања у читању бројева.

Незгодно је кад је овако написано: 28 ==. -- 24. Боље је обрнуто: 28 == 24 +. Иако је боље и код осталих рачунских радња — да се тражи непознат број. Овако је тешко и питати се.

Таблица множења и дељења — дакле оно што је најтеже у основној школи — представљена је очигледно и упоредо. Ђаци виде, на пр., у 3 реда по т тачака, а виде пи у п. редова по 3 тачке. У исто време, виде 21 тачку подељену на 3 реда и да долази по 7. И обратно: 21 тачку подељену на “ редова и да долази по 3. 6 једне стране ових тачака написана је таблица множења, 4 с друге стране таблица дељења. "Ово је најлепша ствар у целој овој књизи. .

Овако је показана цела таблица множења и дељења, за све бројеве.

Код множења рај са. 2 дифре. (на пр. 5 Х 16) мислим да би требало, на првом примеру, објаснити како се то рачуна.

То исто требало би учинити и код дељења великих бројева, (на пр. 98:7 72:6 итд. За дељење то треба показати на првом задатку и код малих бројева. (стр. 19. задатак 3.) јер ђаци не могу сами да се сете, да треба поделити 24 к. на 3 места, па наћи пошто је једна столица.

Без сумње, писац замишља да је ово наставник већ урадио, али и да је, ради понављања, добро је и у књизи поновити.

После пређених свих бројева долази мала и велика таблица множења % дељења.

Ја сам у начелу против учења на памет велике таблице множења, јер је то излишно и премаша моћ памћења мале деце. Она једва науче и малу таблицу множења.

Мала таблаца написана је овако: