Učitelj

378 Уши ТЕ ЈЉ

РК 2%х 2 2508 : АЕ итд. А ја мислим да је боље овако:

а

ах 2 Ззх 2 · 4% 2 итд. Радећи овако одиста се умножава известан број и види бе како производ бива све већи додајући број т.ј. за толико. Но ов се може накнадити читајући оваку написану таблицу с десне“ стране, ма да је то неспретно.

Од ко Новци, мере и време

У овом делу недостатак је у томе, што нема задатака за „пре > тварање“ већег новца у мањи, и обратно; а то је потребно да. ђаци знају.

Исто тако требало би да има таквог претварања и код мера. и времена.

Код метра каже се да он има 10 дм., дм. 10 см. а см. 0 мм. Ја мислим да је ово споредно, а главно је да се кажем научи колико у метру има дм. и см. а то се овде не види.

Тако исто требало је казати да ел. има 100 л. а литар 100 сл

Код мера за тежину нису казате мање мере од грама аи веће су казане тако, да се види колико су пута једна од друге. већа. Тако су све ове мере написане, а тако се оне у практици, па ни у рачуници, не употребљавају.

__ Метарске мере најбоље је овако показати и научити.

Код сваке врсте мера (ва дужину, течности и тежину) казати | прво које су ту основне мере (метар, литар и грам), па онда које | су мање мере покривене те основне мере и по колико их имај тој основној мери. За тим тако показати и веће мере од те основне мере, и колико у којој има тих основних мера. То изгледа овако:

Км. – 1000 м. |

Ем = 100 м. ; Веће мере од метра

Пи 5 40 ом. | метар — основна мера