Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 379»

10 дм. 100 см. ; мање мере од метра 1000 мм.

Веће мере бележе се великим словима, а мање мере малим словима. Овде су све мере забележене малим словима.

() томе кад треба предавати овај део — у почетку или на крају године — разна су мишљења. Због многих имена и бројева многи то остављају при крају године, а у почетку године кажу само основне мере и оне које се највише у практици употребљују и чују, а систем мера оставе при крају године.

У д 0

У овом делу су задатци за опште понављање.

И ови, и сви ранији, задатци су врло лепи — практични,. природни и логични, а нису много утрпани (комбиновани).

5 У , БЕ. >

Да завршимо. У намери да ова књига, при прештампавању, . буде што боља, изнете су овде скоро све примедбе. И кад не би“ биле казате и њене добре стране, читалац би могао стећи о њој рђав суд, читајући само ове замерке.

Али ова рачуница има далеко више добрих страна. Према њима ове замерке су управо ситнице. Добре су стране ове-књиге: што је написана методски, прегледно и доследно. Техничка страна књиге је врло добра, а цена одвише мала (4:/» табака за 24 паре), што је јасан доказ, да она и није написана ради зараде, него. ради помоћи наставе, а то њеном писцу служи на част.

Према томе, ова књига је велика добит за школе у братским. земљама Босни и Херцеговини.

Ђ. С. Којић учитељ

КРАЋИ ПРИКАЗИ

Педагошки годишњаци и часописи у Немачкој (у колико се тичу народних школа).

1 У нас се већ јавља приличан број учитеља који знају и који изучавају немачки да би се могли користити литературом тог језика. Многи се од учитеља обраћају нама с питањем који би педагошки лист требало претплатити. У намери да пружимо свима који се желе бавити педагошком литературом немачком адресе немачких годишњака и часописа уредништво се обратило једном нашем привнатом стручњаку и зналцу нем. педагошке литературе те нам је спремио овај библиографски списак који доносимо у овој свесци „Учит.“ — Ура