Učitelj

414. УЧИТЕЉ

један читав низ књижица под горњим насловом, за третирање разних просветних питања у насиу педагошкој науци; и до сада су издали ових 5 свезака:

Т свеска „О могућности педагогијске науке од опште вредности“. Написао Вилхелм Дилтај, проф. берлинског универзитета. Превео М. Шевић. Цена 0:50 дин.

П Овеска „Образовање и просвећивање“. Написао М. Шевић Цена, 0:50 дин.

Ш Свеска „Општа педагогика“. Написао Паун Наторџ професор философије на универзитету марбуршком. Превео М. Шевић. Први део. Цена 0:60 дин.

ТУ Свеска „Општа педагогика“, професора Наторпа. Други део. Цена 0:70 дин.

У Овеска „Педагошко искуство“. Написао д-р Војислав Бакић. Цена 0:70 дин.

Свака од ових књижица има по неколико чланака. Све су велике по 2—83 штампана табака велике осмине.

Нема сумње да је издавање оваких књижица потребно, и да је овај рад у начелу, хвале достојан. Само треба да има довољно одзива од читалачке публике и да ове књижице буду уређене како треба.

Сад ћемо овде приказати сваку од ових књижица редом.

[ свеска „О могућности педагогијске науке од опште вредности.

Ова је књижица превод с немачког, али је њен превод врло тежак, јер је превођена више буквално, те ју је врло тешко рааумети. А кад се једна књига пише за оне који имају тек основне појмове пз педагогике и психологије, онда она треба да буде довољно јасна и разумљива.

Ка овоме треба додати још и ту ману да су пасуси у њој много велики, да има много неких ново-скованих речи. Реченице нису запетама свуда одвојене. Глаголски прилози немају род, (м. ж. и ср.), али овде имају. Стил је већином германски.

У овој књижици су 3 чланка: 1 Научна заосталост владају ћих педагогијских система. 1 Особине душевнога живота, које чине могућим систем о правилима васпитања. Ш Тако условљена, веза педагогије.

Ова књижица штампана је као извештај берлинске академије наука.

Садржина ове књижице у главпоме је ова: Писац пориче