Učitelj

БЕЛЕШКЕ 481

име помоћи сиромашним општинама за поднзање нових школеких зграда, и ако понајгоре стоје са школским зградама, а међутим окрузи пиротски и ужички,

као најврлетнији, унели су и то први 20.000 а други 15.000 дин, на горњу сврху. %

Светосавеки темати у мушкој учитељској школи јагодинској. — Од осам пријављених радова, награђено је ове године, 14, јануара, шест радова ових узеника:

Првом наградом, 50,— динара у злату, дарг. Марка Ђорђевића, директора Јагодинске Штедионице, Никола Новаковић, ученик ТУ. разреда, за темат „Писмени састави у народној школи“ (награђен и прошле године писаном похвалницом); двема другим наградама и то: часовником већим, са урезаним датумом 14 11910. Алелсандар Р. Миталовић, ученик ТУ. раз., за темат „Патриотизам и васпитање“ и часовником мањим, са урезаним датумом 14.—1.—1910., Витошир М. Гајић, ученик Ш. раз., за темат „Спавање и сан“; трећом наградом; одабраним књигама: а) Ђорђе СО. Васић, ученик ЈУ. разреда, за темат „О свези и узајамном односу душевних појава: представа, осећања и воље“; 6) Миливоје К. Лазић, ученик [У. разреда, за темат „Образовање карактера са психолошког и педагошког гледишта и његов значај за социјални живот“, и в) Добривоје Јањић, ученик ШП: разреда, за темат „Важност учитеља с погледом на побољшање Пољске привреде на селу и у опште у нас. — Два темата : „О постанку српске државе у ХИХ веку“ и „О важности цртања у односу према осталим наставним предметима“, нису могли бити награђени због недовољне обраде.

Ове је године располагао професорски савет са 124,50 дин., за ову циљ (од личних прилога наставникових 74,50 дин., и награда г. Марка Ђорђевића, 50.— дин. у злату), те је могло бити и више награда него досадањих година. Прошле године обећана помоћ са још једне стране није добивена; можда ће се она добити за идућу годину.

Господину Марку Ђ. Ђорђевићу нека је овим путем исказана топла хвала на овогодишњем богатом прилогу.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

ИЗВЕШТАЈ СКУПШТ. ОДБОРА 0 РАДУ ГЛ. ОДБОРА У 1908,/9. ГОД. ХХУГ УЧИТЕЉСКОЈ СКУПШТИНИ

Одбору за преглед рачуна п рада Главног и Надзорног Одбора Учитељског Удружења, за 1908./9. школ. год. част је подноти овакав свој извештај.

1

Питање о материјалном обезбеђењу појединих институција било је од увек једно од најважнијик питања, коме се од стране дружинских управа првенствено поклања главна пажња.