Učitelj

488 · У ти РЕЈ

У том је смислу и Управа нашег Удружења, имајући у виду. јесенашње прилике у земљи, показала довољну активност у прибирању дружинских прихода и штићењу друштвене имовине. "Управа је марљиво радила на прикупљању дружинских прихода, предвиђених у буџету за прошлу годину, уколико се то због; познатих прилика могло учинити. Можемо навести да је прикупљено дуговане претплате од „учитеља“ 2539:37 дин. од „М. Орбадије“ 76097 дин. и од продатих књига 1749:55 дин. Од овогодишње претплате „Учитеља“, која је предвиђена у суми од 8500 дин. прикупљено је 1993'06 дин. За „Малу Србадију“ предвиђено је 1500 дин., а прикупљено 1839:74 дин. Ради већег притицања претплате у дружинску касу Главни Одбор одредио је реферептима 109 од прикупљене и послате претплате. А за такав рад по гласу дружинске књиге примио је и г. Груја Аџемовић 330 дин., што се из овогодишњег штампаног годишњака, јасно види. Налазећи, да је овакав начин прикупљања претплате погрешан, пошто окр. школ. референта по јасној одредби закона имају за своју дужност старати се о правилном издржавању и снабдевању народних школа; и пошто Учит. Удружење има свог% плаћеног благајника — потписати препоручује Гл. Одбору, да у будуће не практикује такав обичај.

Слажући се са Надз. Одбором у питању о прегледу рачуна за 1908./9. год. џо коме је сума за сарадњу на дружинским листовима сва исцрпљена, и по гласу књиге хонорари за 1908-9. г. сарадницима још сва неиздата — жеља нам је, да се од тога неучини никаква. злоупотреба. Још нам је пало у очи, даје због. холорисања „Мала Србадија“ у пр. години била м сувише треплављена уредниковим радовима. Има сарадника чији радови нису никако хонорисани.

П

Просветна акција Главног Одбора у овој школској години и ако није тако бриљантна, ипак је имала извесног свога успеха. Тако Удружење је штампало у 6000 примерака „Напредак“ књигу за деду, коју је написао наш друг Јов. П. Јовановић. Може се жалити, што Одбор није стигао да оствари стечај о штампању поихологије за учитеље, а похвалити, што је о 50-тогод. педагокњижевна рада пок. д-р Ђорђа Натошевића одужив се његовој васпитачкој сени, у знак пијетета штампало његову СОпоменицу.